Πάνος Κόκκαλης: Από τον άνθρωπο αρχίζουν όλα…

«Ο άνθρωπος είναι η απάντηση…» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Πάνου Κόκκαλη που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες στη γκαλερί Σκουφά. Ο λόγος για την ατομική παρουσίαση της δουλειάς του που αντλεί από τη φράση του Αντρέ Μπρετόν «Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση…»





Οι ανθρώπινες φιγούρες, τις περισσότερες φορές γυναικείες, κυριαρχούν και έρχονται να διεκδικήσουν ένα άλλο σήμερα, να ρίξουν φως στο χθες. Η ανδρική παρουσία εννοείται τις περισσότερες φορές στα έργα του Πάνου Κόκκαλη και χωρίς να είναι παρούσα έχει το λόγο της. Εκτός από τις φιγούρες ο καλλιτέχνης κατέθεσε στους καμβάδες του και τοπία της αφαίρεσης, τόπους μιας άλλης αναγέννησης. Στην αρχική του πρόθεση έχει αφήσει χώρο και έχει δώσει ρόλο στη μεταβλητότητα, στο τυχαίο και στο θεατή να μετέχει στο έργο με τις δικές του πολλαπλές αναγνώσεις και μέσα από αυτές να παρατείνει το όνειρο και την προσδοκία. Με τις κεραίες του τεντωμένες σε όσα συμβαίνουν γύρω μας ο Πάνος Κόκκαλης επισημαίνει μέσα από το έργο του ότι είναι η τέχνη που λειτουργεί σαν τον καθρέφτη που μας αποκαλύπτει το ίδιο μας το πρόσωπο. Άλλωστε όπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης «ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια και αν είναι η ερώτηση».



«Μιλώντας για τον Πάνο Κόκκαλη, ας μιλήσουμε για την Τέχνη, όχι για τη ζωγραφική. Μιας και το τέλος της δημιουργίας του δεν βρίσκεται στον καμβά. Ο καμβάς μάλλον τον περιορίζει. Ψάχνει τρόπους για να τον υπερβεί, για να τον χρησιμοποιήσει. Το τέλος της δημιουργίας του βρίσκεται στον άνθρωπο. Εκεί, από όπου όλα αρχίζουν», γράφει ο Δημήτρης Δαλδάκης στο σημείωμα του.


Tα έργα που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης είναι μεικτής τεχνικής (λάδια, ακρυλικά, κάρβουνο, ασεμπλάζ κ.τ.λ ) Ο Πάνος Κόκκαλης χρησιμοποιεί την τεχνική όπου το λάδι παλεύει με το ακρυλικό ή ορίζεται από το ξηρό κάρβουνο και το λαδοπαστέλ. Καταφεύγει επίσης συχνά σε αποξέσεις με σπάτουλες και τροχό, ενώ συχνά δεν λείπει η παρέμβαση του κολάζ και του ασεμπλάζ.



Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (1995) στο Α΄ Eργαστήρι Ζωγραφικής με καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά τον Ρ. Παπασπύρου και τον Ζ. Αρβανίτη. Από το 1995 είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου και του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΣΚΤ. Από το 1994 δραστηριοποιείται στο χώρο της εικαστικής εκπαίδευσης . Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έργα του ανήκουν σε συλλέκτες, εταιρείες και ιδιώτες. Η έκθεση στην γκαλερί Σκουφά είναι η πρώτη ατομική έκθεσή του στην Ελλάδα επιστρέφοντας από την State-of-the-Arts Gallery του Χονγκ Κονγκ. Διάρκεια έκθεσης: ως τις 20 Απριλίου


Γκαλερί Σκουφά: Σκουφά 4, Κολωνάκι

Τηλ. 210-3643025, 210-3603541

Ώρες λειτουργίας:

Δευτ-Τετ-Σαβ 10:00-15:30, Τρ-Πεμ-Παρ: 10:00-15:30 & 17:30-21:00

www.skoufagallery.gr
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!