«Στο σφυρί» το κύπελλο του Σπύρου Λούη


Το έπαθλο του Ολυμπιακού Μαραθωνίου της Αθήνας το 1896 δημοπρατείται στις 18 Απριλίου. Η αξία του εκτιμάται μεταξύ 143.000 και 190.000 ευρώ

Υπάλληλος του Κρίστις με το κύπελλο του Σπύρου Λούη που θα δημοπρατηθεί
Ενα ιστορικό κειμήλιο της Ελλάδας, το ασημένιο κύπελλο του Σπύρου Λούη, του ταπεινού δρομέα που κέρδισε στον πρώτο Ολυμπιακό Μαραθώνιο της Αθήνας το 1896, θα βγει στο σφυρί από τον οίκο Κρίστις στις 18 Απριλίου, τρεις μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Η αξία του πολύτιμου αντικειμένου εκτιμάται μεταξύ 143.000 και 190.000 ευρώ.

Ο εγγονός του αείμνηστου Ολυμπιονίκη, ο οποίος φέρει και το όνομα του ανθρώπου που δόξασε τη χώρα του πριν από 116 χρόνια, είναι αυτός που έδωσε στον οίκο δημοπρασιών το ασημένιο κύπελλο, ύψους 15 εκατοστών, σχεδιασμένο από τον Γάλλο φιλόλογο Μισέλ Μπρεάλ, φίλο του ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Πιέρ ντε Κουμπερτέν.

Το κύπελλο θα είναι το καλύτερο αντικείμενο της δημοπρασίας στο Λονδίνο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του οίκου Κρίστις. Μαζί του θα πωληθούν αυθεντικές αφίσες και δάδες παλαιότερων Αγώνων. Κρατώντας το ασημένιο κύπελλο στα χέρια, φορώντας λευκά γάντια, η Νικολέτ Τόμκινσον, εκ μέρους του οίκου, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «αυτό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναμνηστικά των Ολυμπιακών Αγώνων που έχουμε δει ποτέ».


Και πρόσθεσε: «Βρισκόταν στην ιδιοκτησία της οικογένειας από τότε και περνούσε από γενιά σε γενιά. Πιστεύουμε ότι ήταν τοποθετημένο πάνω στο τζάκι, σαν κάτι που έκανε περήφανη όλη την οικογένεια και τους φίλους της. Είναι ένα ιστορικό κομμάτι. Εάν θέλετε να αγοράσετε κάποια αναμνηστικά από τους Ολυμπιακούς, τότε αυτό πρέπει οπωσδήποτε να το πάρετε».

Λέγεται ότι το κύπελλο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου φυλασσόταν στα μποστάνια με τις ντομάτες που είχε η οικογένεια του Σπύρου Λούη . Ο ίδιος πέθανε το 1940.

Γιατί βγαίνει τώρα στο σφυρί το κύπελλο του Σπύρου Λούη;

Ο οίκος δημοπρασιών διέψευσε ότι η πώλησή του οφείλεται στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα. Αποκάλυψε, όμως, ότι είχε επικοινωνήσει με την οικογένεια πολλά χρόνια πριν, αλλά η επιλογή να δημοπρατηθεί τώρα ελήφθη όταν έγινε γνωστό ότι το Λονδίνο αναλαμβάνει τους Ολυμπιακούς του 2012. Ο Σπύρος Λούης ο νεότερος αποφάσισε να το πωλήσει για το καλό των παιδιών του.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Κρίστις, είπε στον οίκο ότι «θα ήταν αδύνατο να το κόψει σε δύο κομμάτια» και «το πιο λογικό ήταν να το δώσει σε κάποια δημοπρασία διασφαλίζοντας με τα χρήματα το μέλλον της οικογένειάς του».

Εθνικός ήρωας
Ο Σπύρος Λούης, ο οποίος μετά τη νίκη του χρίστηκε εθνικός ήρωας, είχε κερδίσει ανάμεσα σε 18 δρομείς, σε μια πορεία σαράντα χιλιομέτρων σκληρού και σκονισμένου δρόμου. Ο Μπρεάλ είχε σχεδιάσει την πορεία εμπνευσμένος από τον θρύλο του Φειδιππίδη που είχε τρέξει από τον Μαραθώνα προς την Αθήνα αναγγέλλοντας τη νίκη εναντίον των Περσών.



Ο Λούης, πριν γίνει γνωστός το 1896, καλύπτεται από ένα μυστήριο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν βοσκός, άλλοι ότι κουβαλούσε νερό κι άλλοι ότι ήταν ταχυδρόμος στο Μαρούσι.

Η υπόθεση της πώλησης του κυπέλλου, αντίγραφο του οποίου υπάρχει στο Μουσείο της Ολυμπιακής Επιτροπής στη Λοζάνη, εξόργισε τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, ο οποίος κατηγορεί την ηγεσία του ΥΠΠΟΤ γιατί δεν ανταποκρίθηκε στις επανειλημμένες εκκλήσεις του εγγονού του Ολυμπιονίκη ώστε να αγοράσει το ελληνικό κράτος το κύπελλο και την καλεί να σταματήσει τη διαδικασία της δημοπρασίας. Επίσης, απευθύνεται στις «υγιείς δυνάμεις της χώρας» και στην ομογένεια, ζητώντας τους να συμβάλουν οικονομικά ώστε το κύπελλο να επιστρέψει στην Ελλάδα.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ
dirouboula@pegasus.gr

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!