ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ,Ανοίγουν οι πύλες της μαγείας

Ο μάγος, η παρέα του και η σχολή του Χόγκουαρντς ζωντανεύουν κοντά στο Λονδίνο, σε ένα πάρκο-μαμούθ έκτασης 150.000 τ.μ., όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να γίνουν για λίγο ήρωες της ταινίας


Σε κάθε γωνιά του κόσμου του Χάρι Πότερ θα μπορούν να περπατήσουν οι επισκέπτες του πάρκου της Γουόρνερ έξω από το Γουότφορντ

Οι απανταχού φαν του Χάρι Πότερ μπορούν να το χαρούν με την ψυχή τους: από το τέλος του μήνα θα έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν τόσο κοντά στους ήρωες και τους «κακούς» της σειράς όσο ενδεχομένως κάποτε να εύχονταν.

Αν μια ολόκληρη γενιά μεγάλωσε διαβάζοντας και βλέποντας Χάρι Πότερ στο σινεμά επί δέκα χρόνια, τώρα το παραμύθι ανοίγει τις πύλες του στο κοινό.

Στην τοποθεσία του στούντιο της Γουόρνερ έξω από το Γουότφορντ στο βόρειο Λονδίνο, ένα (ολίγον τσουχτερό) εισιτήριο χωρίζει τον επισκέπτη από τον μαγικό κόσμο του Χόγκουαρντς σε μία έκταση 150.000 τετραγωνικών μέτρων.

Εδώ, στο εξωτερικά βιομηχανικό αλλά εκθαμβωτικό εντός ακίνητο των στούντιο Leavesden, που φέρει τον τίτλο «Warner Bros Studio Tour London: The making of Harry Potter», το σύμπαν της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είναι ολοζώντανο: όσοι πιστοί περπατήστε στη Διαγώνιο Αλέα και ρίξτε μια ματιά στις βιτρίνες των μαγαζιών, μελετήστε τα ξόρκια στα βιβλία, περάστε από την τάξη για το μάθημα των μαγικών φίλτρων του καθηγητή Σνέιπ, χαζέψτε το γραφείο του καθηγητή Ντάμπλντορ, μετρήστε τις διαστάσεις της μακέτας του κάστρου της Σχολής Μαγείας του Χόγκουαρντς (εκτίθεται για πρώτη φορά), πάρτε αν θέλετε και τα μέτρα των σχολικών στολών του Χάρι, της Ερμιόνης και του Ρον, γλυκαθείτε με τη ζεστή ατμόσφαιρα της κουζίνας της οικογένειας Γουέσλι, καθίστε στο σαλονάκι αναψυχής της παρέας του Χάρι, δείτε από κοντά και τον μανδύα που έκανε τον νεαρό μάγο αόρατο, θαυμάστε την έκταση της Μεγάλης Αίθουσας όπου ο Πότερ και οι συμμαθητές του μαζεύονταν για τα γεύματά τους και τις σημαντικές ανακοινώσεις.


Εχετε υπόψη σας πως όλα τα κοστούμια είναι και τα πρωτότυπα.


Τρεις ώρες διαρκεί η ξενάγηση στα σετ όπου γυρίστηκαν οι οχτώ ταινίες της σειράς. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι το στολισμένο με τις φωτογραφίες των ηθοποιών λόμπι, με την καφετέρια και το -απαραίτητο βεβαίως- κατάστημα δώρων αλλά και ένα μηχάνημα ανάληψης μετρητών. Στη συνέχεια, οι νεαροί σταρ, ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, η Εμα Γουάτσον και ο Ρούπερτ Γκριν, προϊδεάζουν το κοινό πως πρόκειται να ανακαλύψει όλα τα μυστικά των φιλμ ενώ ένας κρυψίνους Ράντκλιφ υπόσχεται πως «δεν θα δείτε το Κουίντιτς ποτέ ξανά με τον ίδιο τρόπο»!



Η είσοδος στη μυθολογία του Χάρι Πότερ γίνεται διαμέσου της Μεγάλης Αίθουσας με τα μακρόστενα δρύινα τραπέζια και τη μαγεμένη οροφή.

Η λεπτομερής, πρωτότυπη δουλειά που έγινε στις ταινίες φαίνεται στα 350, ζωγραφισμένα στο χέρι, πορτρέτα που εκτίθενται, στο διαστάσεων 1:25 μοντέλο του περίφημου κάστρου του Χόγκουαρντς.



ΡΟΜΠΑ ΑΞΙΑΣ 500 ΛΙΡΩΝ
Για να φτιαχτεί το κάστρο του Χόγκουαρντς χρειάστηκε να εργαστούν 86 τεχνικοί επί 6 μήνες, όπως και στη διακόσμηση όλων των χώρων, από τον πιο σπουδαίο έως τον λιγότερο σημαντικό και την τελειότητα των κατασκευών των ανιματρόνικς. Αυτές τις μέρες προστίθενται οι τελευταίες πινελιές στο τουρ του «χαριποτερικού» κόσμου, συνολικού κόστους 120 εκατ.ευρώ, πριν οι πόρτες ανοίξουν στις 31 του μήνα. Οι φαν πρέπει να γνωρίζουν πως το πέρασμα στο σύμπαν των μάγων, των ξωτικών, των δαιμόνων κοστίζει σε μια οικογένεια 83 αγγλικές λίρες ενώ το κατάστημα των δώρων έχει πανάκριβα αντικείμενα μέχρι το ποσό των 500 λιρών για μια ρόμπα του Ντάμπλντορ. Τρανή απόδειξη πως το φραντσάιζ του Χάρι Πότερ είναι μια παγιωμένη εμπορική επιχείρηση με αμέτρητους καρπούς.


ΚΡΙΤΙΚΗ Το στούντιο της Warner έχει δεχτεί δριμεία κριτική για το ακριβό εισιτήριο που προσφέρει στο τουρ του Χάρι Πότερ, ενώ έχει βγάλει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια από τις παγκόσμιες εισπράξεις των φιλμ.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ.GR,ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!