Νέα μέθοδος εντοπισμού και χαρτογράφησης αρχαίων ανθρώπινων οικισμών με ανάλυση του Anthrosols στις πολυφασματικές δορυφορικές εικόνες

Πηγή: Πολιτισμοχώρος

<


Σύγκριση των πολυφασματικών δορυφορικών εικόνων και της διανομής των αντικειμένων στην επιφάνεια


Οι επιστήμονες αποκάλυψαν μια νέα τεχνική για τη χαρτογράφηση αρχαίων ανθρώπινων οικισμών στη Μεσοποταμία, το λεγόμενο «λίκνο του πολιτισμού" που αποτελείται από σύγχρονο Ιράκ, τη Συρία βορειοανατολικά, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά της Τουρκίας ,το Ιράν.
Ένα ζευγάρι των ανθρωπολόγων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανέπτυξε έναν τρόπο να μετρούν τα αναχώματα του athrosol, (Anthrosols είναι το χώμα πλούσιο σε οργανική ύλη και ελαφρύτερο από το περιβάλλον έδαφος),ένας τύπος σχηματισμού εδάφους που σχηματίζεται από μακροχρόνια ανθρώπινη δραστηριότητα, το οποίο εμφανίζεται ως κύματα πολυ-μήκους στις δορυφορικές εικόνες.
Anthrosols είναι το χώμα πλούσιο σε οργανική ύλη και ελαφρύτερο από το περιβάλλον έδαφος.

"Ο Αποχρωματισμός του εδάφους είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των αρχαιολογικών χώρων σε αυτό το μέρος του» , έγραψε σε ένα e-mail στο Discovery News ο ανθρωπολόγος Jason Ur, του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ

"Πολυφασματικές εικόνες ανοίγει νέες δυνατότητες για τον εντοπισμό αρχαίων τόπων.
«Οι σωροί που συναντάμε είναι τελείως τεχνητές δημιουργίες σε μια κατά τα άλλα σχετικά επίπεδη πεδιάδα", πρόσθεσε.

Μέχρι την ανάπτυξη του τσιμέντου, τα δομικά υλικά περιορίστηκαν σε πλίνθους, ασταθές υλικό και γι αυτό ξαναδημιουργούνται. .
"Αν η διαδικασία αυτή συνεχίζεται για αιώνες ή χιλιετίες, οι οικισμοί αναπτύσσονται κάθετα," δήλωσε ο Ουρ, που οδηγεί σε μαζική Σταδιακή συσσώρευση των σάπιων τούβλων λάσπης.

Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο χώρο, Tell Brak στη βόρεια Συρία, περιέχει περίπου 8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάσπης σάπια τούβλα και αυξάνεται περίπου 40 μέτρα (131 πόδια) πάνω από το έδαφος.
"Οι χώροι είναι ουσιαστικά μεγάλες σωρούς των anthrosols," δήλωσε ο Ουρ.
Αυτός και ο συνάδελφός Bjoern Menze, ένας επιστήμονας πληροφορικής χρησιμοποιούν εικόνες από έναν αισθητήρα δορυφόρου της NASA για τον εντοπισμό ιζήματα τα οποία αποτυπώνουν σε έναν παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη εδάφους μαζί με τις τοποθεσίες.
Συνολικά, οι επιστήμονες χαρτογραφηθεί πάνω από 14.000 τοποθεσίες, εκτείνονται σε 8.000 χρόνια της ανθρώπινης εγκατάστασης στη βορειοανατολική Συρία.
Η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου χάρτη που θα αποτυπώνει τους ανθρώπινους οικισμούς στη βόρεια Μεσοποταμία αλλά και αλλού.

Η έρευνα εμφανίζεται στα Πρακτικά αυτής της εβδομάδας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!