Παγκόσμια ημέρα Ποίησης Τετάρτη 21 Μαρτίου,με Νικηφόρο Βρεττάκο

ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ VIDEO

Καλαίσθητες αφίσες με στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου θα πλημμυρίσουν εντός των ημερών τις οθόνες των σταθμών του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ, φέρνοντας κοντά στο επιβατικό κοινό τον λόγο του ποιητή της «ελεύθερης φαντασίας».

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ποιητικής καμπάνιας σε μέσα μαζικής μεταφοράς και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου ποιητή, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) αποφάσισε να αφιερώσει τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στον Νικηφόρο Βρεττάκο και το έργο του. Ένα έργο που χαρακτηρίζεται από τον επίκαιρο και επιδραστικό του λόγο, με αδιάλειπτη παρουσία στην πνευματική ζωή, που διαβάζεται και εκτιμάται από τις νεότερες γενιές.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, την Τετάρτη 21 Μαρτίου, θα διοργανωθεί στον πολυχώρο BACARO (Σοφοκλέους 1) εκδήλωση με τίτλο «Μια μουσική παράσταση με πυξίδα την ποίηση» με την Αλίκη Καγιαλόγλου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου λογοτεχνικών συναντήσεων «Παραστάσεις λόγου», σε επιμέλεια Θέμη Ροδαμίτη. Η γνωστή ερμηνεύτρια επέλεξε και θα απαγγείλει στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου, καθώς και άλλων λογοτεχνών (Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νίκου Γκάτσου, Κικής Δημουλά, Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ κ.ά.). Επιπλέον, θα τραγουδήσει συνθέσεις εξαιρετικών Ελλήνων και ξένων δημιουργών με τη συνοδεία πιάνου και κλασικής κιθάρας.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με αναγνώσεις πολιτικής ποίησης, που θα πραγματοποιηθούν στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα), την Πέμπτη 22 Μαρτίου. Σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Νικηφόρο Βρεττάκο, συγγραφείς-μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων επιλέγουν και απαγγέλλουν χαρακτηριστικά αποσπάσματα πολιτικής ποίησης από τον Ομηρο έως σήμερα.

Τέλος, το ΕΚΕΒΙ αφιερώνει στον Λάκωνα ποιητή μια ξεχωριστή θέση στον εκθεσιακό χώρο της 9ης ΔΕΒΘ (24-27 Μαΐου 2012) με ειδικό περίπτερο, «μεταφέροντας» το διαρκές εορταστικό πνεύμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στη Θεσσαλονίκη. Οι επισκέπτες της 9ης ΔΕΒΘ, μέσα από την περιήγησή τους στο περίπτερο, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το σπάνιο αρχειακό υλικό του ποιητή, που περιλαμβάνει χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, βιβλία, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!