Ο κατάλογος των κλαπέντων από την αρχαία Ολυμπία

Συνολικά 77 αντικείμενα αρπάχτηκαν από το Μουσείο ΙστορίαςΣτα 77 ανέρχονται τελικώς τα αρχαία που εκλάπησαν από το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαίας Ολυμπίας την περασμένη Παρασκευή σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, που έκαναν οι αρχαιολόγοι του υπουργείο Πολιτισμού. Από την κοινή ανακοίνωση που έγινε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και ΥΠΠΟΤ προκύπτει ότι πρόκειται για:

Χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι από την Ανθεια Μεσσηνίας με παράσταση ταυροκαθαψίων, το οποίο βρέθηκε σε θαλαμωτό μυκηναϊκό τάφο (14ος - 13ος π. Χ. αιώνας) και σφραγιδοκύλινδρος από αιματίτη που φέρει παράσταση αρματοδρομίας και Πότνιας Θηρών από την Κρήτη (Αστρακοί Κνωσού, 15ος - 14ος π. Χ. αιώνας).


Χάλκινα αντικείμενα που χρονολογούνται στους Γεωμετρικούς χρόνους (8ος π. Χ.) είναι: 11 τροχοί, 5 τρίποδες, 4 ειδώλια ηνιόχου και άρματος, 12 ειδώλια ίππων, ένα σύμπλεγμα ίππων ζευγμένων, ένα τμήμα χάλκινου αναθήματος άρματος, 7 ειδώλια ταύρου και ο άξονας ενός άρματος.


Πήλινα αντικείμενα: 4 ειδώλια ηνιόχων, 8 ίπποι, ειδώλιο ταύρου, ειδώλιο κριού και ειδώλιο σκύλου, τροχός άρματος και τμήμα άρματος.


Επίσης ένας μελαμβαφής κάνθαρος, μία αττική μελανόμορφη λήκυθος από τη Ρόδο (5ος π. Χ. αιώνας), 13 πήλινοι λύχνοι.Εξάλλου έσπασαν κατά την κλοπή δύο μελαμβαφείς κάνθαροι και μία μελαμβαφής κύλικα ενώ εκλάπη και ένα αντίγραφο χάλκινης κεφαλής νέου.Τα έργα αυτά προέρχονται από τις πέντε προθήκες τις οποίες έσπασαν οι ληστές και έχουν όλα μικρό μέγεθος. Χρονολογικά καλύπτουν τους πρώτους αιώνες των αθλητικών αγώνων στην Ολυμπία και σε άλλες πόλεις.

TO BHMA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012,Φωτογραφίες :Άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας 2012