Εβγαλε με το αλέτρι άγαλμα εφήβου


Ενα ακέραιο μαρμάρινο ρωμαϊκό άγαλμα εφήβου, ύψους 1 μέτρου και 20 εκατοστών, έφερε στο φως το αλέτρι του τρακτέρ του Γιώργου Λουπάκη

«Aγαλμα» έμεινε αγρότης στην Κρήτη, όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά, όταν το αλέτρι του τρακτέρ του, με το οποίο όργωνε το χωράφι του για να φυτέψει πατάτες, έφερε στην επιφάνεια ένα ακέραιο μαρμάρινο ρωμαϊκό άγαλμα εφήβου, ύψους 1 μέτρου και 20 εκατοστών!

Το άγαλμα βρέθηκε δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Γόρτυνας στη Μεσσαρά Ηρακλείου και αμέσως ο αγρότης Γιώργος Λουπάκης, πατέρας 4 παιδιών, ειδοποίησε τον αρχαιοφύλακα της Γόρτυνας, ο οποίος έσπευσε στο χωράφι και στη συνέχεια ενημέρωσε με τη σειρά του την Κεντρική Αρχαιολογική Υπηρεσία στο Ηράκλειο. Ο αγρότης Γιώργος Λουπάκης με τη βοήθεια του πατέρα του και του αρχαιοφύλακα ανέσυραν από το χωράφι και έπλυναν το άγαλμα, ενώ το πρωτοφανές θέαμα προκάλεσε την έκπληξη αλλά και το ενδιαφέρον των διερχομένων, αλλά και των κατοίκων των γύρω οικισμών.

«Σε καμία περίπτωση δεν πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη να το αποκρύψω, όπως κάνουν άλλοι που καταληστεύουν και ξεπουλούν τον αρχαιολογικό μας πλούτο στο εξωτερικό», δήλωσε στο «Eθνος» ο αγρότης από το χωριό Μητρόπολη κρατώντας αγκαλιά το εύρημά του.

Κλιμάκιο της ΚΓ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με επικεφαλής τη διευθύντρια Αθανασία Κάντα μετέβησαν χθες στη Γόρτυνα και παρέλαβαν το άγαλμα, προκειμένου να γίνει έρευνα σε βάθος αλλά και να έχει ασφαλή φύλαξη.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, όπως είπε στο «Eθνος» η κ. Κάντα, πρόκειται για εύρημα ρωμαϊκής περιόδου, που απεικονίζει έναν έφηβο με ένδυμα χλαμύδα. Η ίδια ανέφερε ότι το εύρημα θα καθαριστεί, θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί επιστημονικά μέσα στις επόμενες μέρες.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!