ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΚΑΤΟ ΑΡΧΑΙΟΙ ΘΥΣΑΥΡΟΙ

Προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης


Στρατοπέδευση δυνάμεων της Συμμαχικής Στρατιάς στη Θεσσαλονίκη. Η καρτ ποστάλ της εποχής και τα δικαιώματά της παραχωρήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες της έκθεσης από τον συλλέκτη κ. Τζούντυ Λεβή

Εκατό αρχαιολογικά αντικείμενα που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και τα οποία βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στις αποθήκες του Βρετανικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το τρέχον έτος. Ανάμεσα στα άλλα χρυσά επιστόμια, γλυπτά, ξίφη και κεραμική από μακεδονικούς τάφους θα επιστρέψουν έστω και για λίγο στην πατρώα γη στο πλαίσιο της συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Βρετανικού. Είναι μάλιστα μία από τις δράσεις στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Αλλωστε, συμπληρώνονται και σχεδόν εκατό χρόνια από τότε (1916) που έκαναν τις ανασκαφές Βρετανοί αρχαιολόγοι οι οποίοι συνόδευαν τη Συμμαχική Στρατιά της Ανατολής. Τα ευρήματα δεν έχουν εκτεθεί καν στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ήταν εν πολλοίς αγνοημένα, ενώ η καταγραφή και ανάδειξή τους οφείλεται εν πολλοίς στον επιμελητή του Βρετανικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αντριου Κάπλαντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανασκαφές που πραγματοποίησαν οι Βρετανοί αρχαιολόγοι στο Καραμπουρνάκι και σε Μακεδονικούς τάφους της ευρύτερης περιοχής έγιναν σε συνεννόηση με τις ελληνικές Αρχές και σήμερα κατέχουν νομίμως τα ευρήματα αυτά.

Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν μετά τη συμφωνία ήταν ουσιαστικά οι πρώτες συστηματικές που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, αφού μέχρι τότε οι αρχαιολόγοι του ελληνικού κράτους ουσιαστικά αρκούνταν σε περισυλλογή αρχαίων αντικειμένων που εντοπίζονταν διασκορπισμένα επιφανειακά.

Η Συμμαχική Στρατιά συνοδευόταν από μεγάλο επιστημονικό επιτελείο και η συμφωνία με το ελληνικό κράτος προέβλεπε ότι ως αντάλλαγμα για τις ανασκαφές τα μισά ευρήματα θα τα κρατούσαν οι Βρετανοί. Από τα αντικείμενα αυτά λοιπόν επιλέγονται εκατό αντιπροσωπευτικά για να εκτεθούν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΥΚΕΣΑΣ
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!