Παρίσι - Αθήνα το ταξίδι του Μεσοπόλεμου

Συνέδριο στο Μουσείο Μπενάκη



Αντικείμενο των ανακοινώσεων που θα παρουσιαστούν, θα αποτελέσει επίσης η υποδοχή νεωτερικών τάσεων από περιοδικά και καλλιτέχνες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου από τον ημερήσιο τύπο


Το ταξίδι από το Παρίσι στην Αθήνα και αντίστροφα, στη διάρκεια του Μεσοπολέμου καταγράφει το συνέδριο, που θα γίνει στο Μουσείο Μπενάκη από τις 19 έως τις 21 Ιανουαρίου με τίτλο «Παρίσι - Αθήνα 1919-1939: το διπλό ταξίδι».

Στόχος του συνεδρίου είναι η μελέτη αυτής της περιόδου και στο πλαίσιό του γάλλοι και έλληνες ιστορικοί της τέχνης, της λογοτεχνίας, της αρχιτεκτονικής, της φωτογραφίας, του θεάτρου, των διακοσμητικών τεχνών καθώς και αρχαιολόγοι, μουσικολόγοι και αρχιτέκτονες θα διερευνήσουν τις πολιτισμικές σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας στα διάφορα πολιτισμικά πεδία και θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τις σχέσεις των δύο χωρών μέσα από την καλλιτεχνική παραγωγή και την ευρύτερη πνευματική ζωή.



Η Ελλάδα και η Γαλλία άλλωστε, έχοντας θεμελιώσει, ήδη από τον 19ο αιώνα και ιδιαίτερα μέσα από την εμπειρία του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, μία αμοιβαία φιλία και πολυεπίπεδη συνεργασία συνέχισαν σε όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν τους πνευματικούς και πολιτιστικούς τους δεσμούς. Παράλληλα στην ίδια περίοδο αναπτύχθηκε με εξαιρετικά γόνιμα αποτελέσματα η κινητικότητα καλλιτεχνών, λογοτεχνών και διανοουμένων από τη μία πρωτεύουσα προς την άλλη και κυρίως των Ελλήνων προς το Παρίσι, που είχε αναδειχθεί διεθνώς ως το ισχυρότερο πολιτιστικό κέντρο της εποχής.



Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν περιπτώσεις ελλήνων καλλιτεχνών, διανοουμένων και συγγραφέων που σπούδασαν ή έδρασαν στη Γαλλία, όπως οι Κώστας Βάρναλης, Νικόλας Κάλας, Θανάσης Απάρτης, Δημήτρης Γαλάνης, Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Christian Zervos, Tιriade κ. α. και γάλλων καλλιτεχνών, φωτογράφων, συγγραφέων, αρχιτεκτόνων που επισκέφθηκαν ή εμπνεύστηκαν από την Ελλάδα, όπως οι Eli Lotar, Ossip Zadkine, Raymond Queneau, Paul Valιry, Ernest Hιbrard, Le Corbusier κ. α.

Αντικείμενο των ανακοινώσεων που θα παρουσιαστούν, θα αποτελέσει επίσης η υποδοχή νεωτερικών τάσεων από περιοδικά και καλλιτέχνες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου από τον ημερήσιο τύπο, αλλά και ειδικές εκδόσεις που αφορούν στην τέχνη, όπως για παράδειγμα τα περιοδικά «Ο 20ός Αιώνας» «Les Cahiers d'Art» κ. α. Το συνέδριο περιλαμβάνει ακόμα θεματικές μελέτες πάνω σε ειδικά ζητήματα, όπως η λογοτεχνική μετάφραση στην Ελλάδα και την Γαλλία, τα πρωτοποριακά περιοδικά, η μοντέρνα αρχιτεκτονική, η σχέση αρχαιότητας και μοντερνισμού, η τεχνοκριτική, οι διεθνείς εκθέσεις, οι επιστημονικές συναντήσεις, οι Δελφικές εορτές, κ. α.



Το συνέδριο «Παρίσι - Αθήνα 1919-1939: το διπλό ταξίδι» αποτελεί την κατάληξη ενός τετραετούς ερευνητικού προγράμματος με θέμα τις καλλιτεχνικές και πνευματικές σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας μεταξύ 1919-1939, που είχε διεξαχθεί από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας (EFA), το Μουσείο Μπενάκη και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών - ΙΤΕ από το 2008 έως το 2011. Η διοργάνωση άλλωστε γίνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και με τη συμμετοχή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών.


Η Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου καθώς και του Ερευνητικού Προγράμματος αποτελείται από τους: Lucile Arnoux - Farnoux, Sophie Basch, Πολύνα Κοσμαδάκη, Franηois Loyer, Ευγένιο Ματθιόπουλο, Paul - Louis Rinuy, Παναγιώτη Τουρνικιώτη, Μαρία Τσούτσουρα.



Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη _Κτίριο Πειραιώς _ και στις 21 Ιανουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Οι ανακοινώσεις και οι συζητήσεις θα γίνουν στα ελληνικά και στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση και στις δύο γλώσσες.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!