Έντεκα εικόνες της Μεταβυζαντινής Εποχής «επέστρεψαν» στην Ελλάδα από το Λονδίνο




Έντεκα εικόνες της Μεταβυζαντινής Εποχής, που είχαν κλαπεί από εκκλησιαστικά μνημεία της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, επέστρεψαν στην Ελλάδα. Οι εικόνες παραδόθηκαν στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο από την Temple Gallery στις 12 Δεκεμβρίου και φυλάσσονται προσωρινά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ενώ το προσεχές διάστημα θα παραδοθούν στις αρμόδιες Εφορείες Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δεκέμβριο επέστρεψαν από το 'Αμστερνταμ άλλες έξι εικόνες που είχαν κλαπεί από ελληνικές εκκλησίες και μοναστήρια της Ηπείρου και την περασμένη άνοιξη ακόμη έξι, που εντοπίστηκαν επίσης στην Temple Gallery του Λονδίνου. Η πιθανότητα οι τρεις περιπτώσεις να σχετίζονται είναι μεγάλη, γεγονός που σημαίνει πως η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη μεγάλης σπείρας αρχαιοκαπήλων.

Οι εικόνες που βρέθηκαν είναι οι: «Ανάσταση Κυρίου», «Σύναξη των Αποστόλων», «Ζεύγος Αγίων», «Ευαγγελιστής Μάρκος», «Αγιοι Ανάργυροι», «Ευαγγελιστής Ματθαίος», «Πέτρος και Παύλος», «Αγία Παρασκευή και 'Αγιος», «'Αγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη» και «Βαϊοφόρος», οι οποίες έχουν κλαπεί από το Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου του Δήμου Τύμφης των Ιωαννίνων και η δίζωνη εικόνα με παράσταση την Κοίμηση και Γέννηση της Θεοτόκου, που έχει κλαπεί από την Ι.Μ. Γενεσίου Θεοτόκου - Αγίου Χαραλάμπους Καρδίτσας.
Express.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!