Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης:Αρχαιολογικό ταξίδι σε Καστελλόριζο, Σύμη, Χάλκη, Τήλο, Νίσυρο



Η έκθεση θα παρουσιάζει και στιγμές της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού. Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από τη Νίσυρο (Φωτογραφία: Απόστολος Ρουμπάνης )

Μία σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων με τίτλο «Άγονη Γραμμή» διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στους χώρους του σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Η σειρά αυτή περιλαμβάνει όλα τα απομακρυσμένα, δυσπρόσιτα, μικρά ή μεσαίου μεγέθους νησιά του Αιγαίου αρχιπελάγους.

Η πρώτη έκθεση διοργανώνεται από τις 9 Δεκεμβρίου 2011, διαρκεί έως τις 23 Απριλίου 2012 και ξεκινά από το πιο απομακρυσμένο ανατολικό άκρο της ελληνικής επικράτειας, το Καστελόριζο και τη Ρω και προχωρεί μέχρι να φθάσει στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και την Κω, περιλαμβάνοντας τη Σύμη, τη Χάλκη, την Τήλο και τη Νίσυρο, νησιά μυθικά με ιστορία πανάρχαιη αλλά εν πολλοίς άγνωστη.

Η έκθεση ξεκινά από την παρουσίαση του γεωγραφικού μήκους και πλάτους των νησιών, των γεωγραφικών, γεωλογικών, γεωφυσικών και άλλων στοιχείων τους (μέγεθος, σχήμα, βουνά, λιμάνια, όρμοι κ.λπ.) και προχωρεί στην παρουσίαση της μυθολογίας και της ιστορίας τους με μία πλειάδα από ακίνητα (αρχιτεκτονικά) και κινητά άλλα δημιουργήματα (αγάλματα, ανάγλυφα, αγγεία, όπλα, εργαλεία, κοσμήματα κ.λπ.), καταδεικνύοντας έτσι την ανθρώπινη παρουσία επάνω τους, την κοινωνία των ανθρώπων, τις ασχολίες, τα ενδιαφέροντα, τις πίστεις, τις δοξασίες, τα ήθη και έθιμά τους.

Έτσι καταδεικνύεται ο πλούτος και οι περίοδοι ακμής αλλά και παρακμής τους, η έντονη παρουσία ή η «σιωπή» τους κατά τις διάφορες χρονικές περιόδους.

Εκτός από τα αρχαία αντικείμενα, τα επιτοίχια κείμενα και τις λεζάντες, θα υπάρχουν χάρτες, εικόνες, φωτογραφίες και μικρά video films με την εκάστοτε περιοχή, καθώς και χρονοπίνακες με τις κορυφώσεις ανάπτυξης του κάθε νησιού.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από κατάλογο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Την επιμέλεια της σειράς εκθέσεων έχει αναλάβει ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, σε συνεργασία με τον αρχαιολόγο και επιμελητή του Μουσείου, Γιώργο Τασούλα.

Πέραν από την επιστημονική μελέτη και παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων των περιοχών της Άγονης Γραμμής, στην έκθεση καταγράφονται σε μικρά videos-ντοκουμέντα και οι καθημερινές δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων αυτών περιοχών, όπως η λειψυδρία, η φαρμακευτική περίθαλψη, η συγκοινωνιακή σύνδεση, κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Μουσείο παρουσιάζει πρόσφατα βίντεο-ντοκουμέντα, στα οποία οι ίδιοι οι κάτοικοι των νησιών εξιστορούν την καθημερινότητά τους.

Ανάμεσα στις επόμενες εκθέσεις που ετοιμάζονται είναι εκείνες για τα νησιά Κάρπαθο – Κάσο, Αγαθονήσι – Φαρμακονήσι – Λειψοί, Ψαρά – Άγιος Ευστράτιος – Οινούσσες, Ψέριμος – Κάλυμνος – Λέρος, Αμοργός – Αστυπάλαια, Δονούσα – Ηρακλειά – Κουφονήσια, καθώς και για άλλα κυκλαδονήσια.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!