Βραβείο της UNICEF σε σχολείο της Κομοτηνής για παιδικό παραμύθι


Η χρωματιστή κουκουβάγια Ρίτα, που πιάνει δουλειά στο σχολείο της Γκριζούπολης, είναι η ηρωίδα του παραμυθιού που έγραψαν οι μαθητές της τρίτης τάξης του 2ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος της UNICEF για τα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα.

Το παραμύθι «Η Γκριζούπολη και η χρωματιστή κουκουβάγια» θα βραβευθεί μ' ένα από τα τρία πρώτα βραβεία, σε ειδική τελετή που θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

Η δασκάλα της τάξης Στέλλα Μπομποτά δήλωσε ότι ήταν πιο εύκολο απ' ό,τι νόμιζε αρχικά να μιλήσει στα παιδιά για τη διαφορετικότητα, χρησιμοποιώντας παραδείγματα και παραμύθια.

«Δούλεψαν το παραμύθι για μια ώρα κάθε μέρα και σε διάστημα τριών βδομάδων. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό και το είδαν ως παιχνίδι». Το παραμύθι βασίζεται στις δικές τους ιδέες, ενώ η δασκάλα συνέταξε το κείμενο. Κατόπιν, χωρίστηκαν σε ομάδες και «έντυσαν» την ιστορία με τις ζωγραφιές τους.

Πώς η Γκριζούπολη έγινε Χρωματούπολη

Η ιστορία έχει ως εξής: Η χρωματιστή κουκουβάγια Ρίτα διορίζεται ως καθηγήτρια εικαστικών στο σχολείο της Γκριζούπολης. Οι κάτοικοί της δεν είχαν δει ποτέ τα χρώματα. Ήταν γκρι τα σπίτια, οι δρόμοι, ο ουρανός. Οι άνθρωποι ήταν μελαγχολικοί και κατσούφηδες.

Στην αρχή όλοι τρόμαζαν με το που την αντίκριζαν- την αντιμετώπιζαν με καχυποψία και τη ρωτούσαν αν είναι άρρωστη. Εκείνη απάντησε ότι έτσι γεννήθηκε κι έχει δικαίωμα να είναι διαφορετική.

Στην αρχή, παίρνει με το μέρος της τα παιδιά, που κρεμούν χρωματιστές ζωγραφιές στην τάξη και βάφουν το σχολείο. Στη συνέχεια, μπαίνουν στο παιχνίδι και οι μεγάλοι, παίρνουν μπογιές και πινέλα και κάνουν την πόλη χρωματιστή.

Μέσα σε λίγες μέρες, η εικόνα της πόλης άλλαξε. Οι γλάστρες γέμισαν λουλούδια. Τα δέντρα πρασίνισαν. Οι άνθρωποι χαμογελούσαν. Η Γκριζούπολη άλλαξε όνομα κι έγινε Χρωματούπολη!

Στην τελετή βράβευσης των σχολείων που διακρίθηκαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNICEF «Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματα τους» θα παραβρεθεί η κ. Μπομποτά κι ένας μαθητής με τον κηδεμόνα του, που αναδείχθηκε ύστερα από κλήρωση.

Οι συγγραφείς και εικονογράφοι του παραμυθιού είναι οι: Ραφαήλ Απόστολος Αθανασίου, Χρυσάνθη Αθανασιάδου, Αχιλλέας Καμπούρης, Ελένη Κατσιγιαννάκη, Ευαγγελία Κούτρα, Λάμπρος Κωσταρέλης, Χριστίνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνα Μαχαίρα, Μαρία Παπαστεργίου, Ανδρέας Περρής, Σεβαστή Σαπρανίδου, Αντιγόνη Τσακίρη, Ειρήνη Τσακίρη, Ιορδάνης Τσατλίδης, Βασιλική Ψάλτη και Μαριλένα Ωραιοπούλου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012,Φωτογραφίες :Άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας 2012