Φόρος τιμής στο αναλογικό σινεμά από την Tate Modern


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Μια βωβή ταινία διάρκειας 11 λεπτών παρουσιάστηκε στην αίθουσα Turbine Hall της Tate Modern. Σε μία εποχή ψηφιακής προέλασης, το έργο της Τατσίτα Ντιν με τίτλο «Φιλμ» αποτίει φόρο τιμής στο αναλογικό σινεμά.

Η ταινία της περιλαμβάνει εικόνες από σαλιγκάρια, ρολόγια, πηγές και τεράστιες φούσκες. Η ίδια η δημιουργός το ορίζει ως ένα «οπτικό ποίημα» που εξυμνεί το αναλογικό σινεμά.

Η προβολή του «Φιλμ» έγινε σε έναν τεράστιο μονόλιθο στην αίθουσα Turbine Hall. Η καλλιτέχνις πήρε το παραδοσιακό φορμά της κινηματογραφικής οθόνης και το έστρεψε κατά 90 μοίρες.

«Μετέτρεψα την αίθουσα Turbine Hall σε ρολό φιλμ» δήλωσε τη Δευτέρα η Τ.Ντιν. Το έργο της περιλαμβάνει τρύπες και από τις δύο πλευρές που παραπέμπουν στο παραδοσιακό φιλμ.

Η 45χρονη δημιουργός χρησιμοποίησε για το έργο της τεχνικές που ανάγονται στην γέννηση του κινηματογράφου, όπως διπλοεκθέσεις, ζωγραφική σε γυαλί, καθώς και χρωματισμός ορισμένων εικόνων με το χέρι.

«Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι θα χάσουμε αυτό το πραγματικά πανέμορφο μέσο που δημιουργήσαμε πριν από 125 χρόνια» λέει η δημιουργός για την σταδιακή εξαφάνιση του παραδοσιακού φιλμ και την σταδιακή άνοδο της ψηφιακής τεχνολογίας.

«Το ψηφιακό είναι επίσης ένα φανταστικό μέσο. Έχει τεράστιες δυνατότητες» δήλωσε. «Αλλά λατρεύω το φιλμ και δεν θέλω να χάσω τη δυνατότητά μου να γυρίζω σε φιλμ» πρόσθεσε.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!