H «επιταχυνόμενη επιστήμη» του CERN στο κέντρο Νόησις της Θεσσαλονίκης


Θεσσαλονίκη Από 14 έως 27 Οκτωβρίου
Μια έκθεση που ξεναγεί τον επισκέπτη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας και τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων φιλοξενείται τον Οκτώβριο στο «Νόησις», το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση, με τίτλο Επιταχυνόμενη Επιστήμη: Αναζητώντας τα μυστήρια του Σύμπαντος, θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 17 Οκτωβρίου.

Στο μεγαλύτερο εργαστήριο πυρηνικής φυσικής του κόσμου, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) αναπαράγει τις συνθήκες που επικρατούσαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν.

Το γιγάντιο μηχάνημα αναμένεται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη του μποζόνιου του Χιγκς, ενός υποθετικού σωματιδίου που εξηγεί γιατί η ύλη έχει μάζα, και να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα για τις κρυμμένες διαστάσεις του Σύμπαντος και τη θεωρία της υπερσυμμετρίας, μεταξύ άλλων.

Εκτός του ότι φιλοξενεί ένα μοντέλο του LHC υπό κλίμακα, η έκθεση στο Νόησις ενημερώνει τον επισκέπτη για τα τέσσερα βασικά του πειράματα, τα παράπλευρα τεχνολογικά οφέλη της έρευνας, καθώς και για τη λειτουργία του CERN και την ελληνική συμμετοχή στον οργανισμό.

Η έκθεση του Νόησις (6ο χλμ Θεσσαλονίκης– Θέρμης) θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο:

Τρίτη – Παρασκευή: 10.00 – 14.30
Σάββατο: 13.30 – 20.30
Κυριακή: 11.30 – 18.30
ΠΗΓΗ:in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!