Ανάκτηση σημαντικών αρχαιοτήτων από τις ελληνικές αρχές


Τα ιστορικά αντικείμενα μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Σημαντικά αρχαιολογικά αντικείμενα ανακτήθηκαν σήμερα μετά από συντονισμένη επιχείρηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας Πολίτη και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για περισσότερα από 70 αντικείμενα που χρονολογούνται στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν 4 κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια. Ένα γυάλινο αγγείο (χρησιμοποιούνταν ως μυροδοχείο), πήλινα και μεταλλικά αγγεία, 10 μικρά πήλινα ειδώλια, 2 χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες μεγάλου μεγέθους, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση, αποτμήματα σιδερένιου ξίφους με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση.

Μετά τη σύλληψη των δραστών τα ανακτηθέντα ευρήματα, μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το Μουσείο προκειμένου να δει τα ευρήματα και να ενημερωθεί από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα ευρήματα υποδέχτηκαν η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, κ. Λίνα Μενδώνη, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Διευθυντής Ασφαλείας Αττικής, κ. Ιωάννης Δικόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και των δύο Υπουργείων.

«Μεγάλη επιτυχία», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την ανάκτηση των αντικειμένων, «μια επιτυχία η οποία οφείλεται στην αφοσίωση με την οποία δούλεψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο Υπουργείων.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος έκανε την εξής δήλωση: «Η επιτυχία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι μπορούμε και δουλεύουμε συλλογικά, δεν υπάρχουν αψιμαχίες μεταξύ των υπηρεσιών και όλοι δουλεύουν ο καθένας από το δικό του πόστο αλλά και συνεργαζόμαστε σε κάθε τι το οποίο χρειάζεται ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Νομίζω ότι είναι ένα πάρα πολύ καλό δείγμα του πόσα πράγματα μπορούμε να πετύχουμε όταν υπάρχει αυτό το κλίμα συνεργασίας. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Ελληνική Αστυνομία και βέβαια όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι οποίοι άλλοι εμφανώς και άλλοι μέσα στο σκοτάδι που πρέπει να λειτουργήσουν, έχουν καταφέρει να έχουν τόσο μεγάλες επιτυχίες και να προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.»

Για επιτυχία μίλησε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος συνέχισε: «Έχουμε μια ακόμη μεγάλη επιτυχία της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, με συντονισμένες προσπάθειες, εδώ και πολύ καιρό, σε ένα πρόγραμμα που υλοποιούμε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και κυρίως, για να ανακτήσουμε τους χαμένους, με τον όποιο τρόπο, θησαυρούς. Θέλω, λοιπόν, όχι μόνο να συγχαρώ αλλά και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους εκείνους, οι οποίοι βοήθησαν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Έτσι κι αλλιώς, η δική μου συμβολή και του υπουργού κ. Γερουλάνου είναι δεδομένη, στο πλευρό τους, στο πλευρό των υπηρεσιών και των δυνάμεων που δρουν για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου αντεθνικού εγκλήματος.».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!