ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΝΤΕΝ:Εκεί που µας χρωστούσανε...




Η υπεροψία του ισχυρού, ο απολυταρχισμός του συντηρητικού, το θράσος του κλέφτη. Και λίγα είναι.

Κατάφορτο ελληνικών αρχαιοτήτων είναι το Κρατικό Μουσείο του Μπάντεν της Καρλσρούης με πλήθος έργων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, τόσα ώστε να οργανώνει και έκθεση. Πώς τα απέκτησε;

Μα, όπως όλοι! Μέσω της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι μεγάλες λαθρανασκαφές στα νησιά των Κυκλάδων έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Τόσο πρόσφατα. Αλλωστε και το ίδιο το μουσείο παραδέχεται ότι τα δύο έργα που ζητεί τώρα η χώρα μας να επιστραφούν - ένα γυναικείο ειδώλιο και ένα μετάλλινο σκεύος - αποκτήθηκαν μόλις το 1975! Αλλά δεν τα δίνει.

Αντιθέτως, προκαλεί. Εχοντας εξαπατήσει ήδη μία φορά την Ελλάδα σε μια επιχείρηση νομιμοποίησης κλεμμένων αρχαιοτήτων, επιχειρεί επανάληψη της επιτυχίας του επιδεικνύοντας πρωτοφανή αλαζονική συμπεριφορά και γελοιοποιώντας τις διεθνείς συμβάσεις. Αλλά στον 21ο αιώνα αποικιοκρατικές πρακτικές της εποχής του Μεγάλου Ναπολέοντα - όταν εκστρατεύοντας στην Αίγυπτο απέκτησε όλα εκείνα τα έργα που έκαναν το Λούβρο μεγάλο και σπουδαίο - του Ελγιν αργότερα, που θα έπραττε το ίδιο για το Βρετανικό Μουσείο, αλλά και Γερμανών (ο ναός της Αφαίας της Αίγινας έχει... μεταφερθεί στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου), δεν μπορεί να επαναληφθούν. Ούτε συνεργασίες, πολιτικά ή άλλα παιχνίδια μπορεί να παίξει το υπουργείο Πολιτισμού μαζί τους.


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ,(ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!