Μια πυραμίδα για τον Μέγα Αλέξανδρο


Η χτεσινή ημέρα στην περιοχή του Μουσείου του Λούβρου, στο Παρίσι, είχε πολλoύς επισήμους (μακριά από τα φλας), μπόλικη ιστορία (της αρχαίας Μακεδονίας) και έναν διαχρονικό μύθο: εκείνον του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Είχε όμως και μια μεγάλη απουσία. Του γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί ο οποίος τελικά δεν έδωσε το «παρών», αν και το όνομά του αναφερόταν ως «οικοδεσπότη» στην πρόσκληση για τα πρώτα επίσημα εγκαίνια - για προσωπικότητες της πολιτικής - της έκθεσης «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», την οποία το Μουσείο θεωρεί ως τη σημαντικότερη της χρονιάς.

Η έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο του Λούβρου σε συνεργασία με έντεκα εφορείες αρχαιοτήτων και έξι μουσεία της Βόρειας Ελλάδας τελεί υπό την αιγίδα όχι μόνο της γαλλικής προεδρίας αλλά και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και οργανώθηκε από το παρισινό Μουσείο και από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Χτες, από τις 11 το πρωί οργανώθηκαν δύο τελετές εγκαινίων και ειδικές ξεναγήσεις για τους επίσημους προσκεκλημένους και μεταξύ 5 και 9 το βράδυ άλλη μία για τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, κατά τις οποίες υπήρχαν ουρές και μεγάλος συνωστισμός στις βιτρίνες με τα εκθέματα (σχεδιάζεται τουλάχιστον άλλη μία για σήμερα).

Στις 11.30 κατέφθασε στο Λούβρο ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρεντερίκ Μιτεράν, λίγο πριν από την άφιξη του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου, με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργο Νικητιάδη και τον έλληνα πρεσβευτή στο Παρίσι Κωνσταντίνο Χαλαστάνη - που συμμετείχαν στο πρώτο γκρουπ, μαζί με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Ανρί Λουαρέτ.

Λίγη ώρα αργότερα - για να μην υπάρχει συνωστισμός μπροστά από τα 668 πολύτιμα εκθέματα που διηγούνται στην έκθεση 3.600 χρόνια ιστορίας της Μακεδονίας - μπήκε και το δεύτερο γκρουπ επίσημων προσκεκλημένων, στο οποίο συμμετείχε και ο Κώστας Γαβράς. Στα γκρουπ συμμετείχαν ακόμη από ελληνικής πλευράς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η βουλευτής ΝΔ, τομεάρχης σε θέματα Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη κ.ά.

Ο Φρεντερίκ Μιτεράν ήταν εκείνος που έκανε τις περισσότερες ερωτήσεις στην επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια του Τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου Σοφί Ντεσάμ. Μετά την ξενάγηση ακολούθησε κοκτέιλ με ούζο και σαμπάνια στην αίθουσα «Ναπολέων», κάτω από την πυραμίδα του Λούβρου, όπου εξελίσσεται η μεγάλη έκθεση.

Η προετοιμασία της έκθεσης είχε αρχίσει από τον περασμένο χρόνο. Ομως οι διερευνητικές επισκέψεις της διευθύντριας του Τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου Σοφί Ντεσάμ ξεκίνησαν το 2003 και από το 2007 το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανέθεσε την επιστημονική επιμέλεια στις αρχαιολόγους Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Μαρία Ακαμάτη και Λίλιαν Αχειλαρά, επικεφαλής της 16ης και της 17ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αντίστοιχα.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!