'Ερωτόκριτος' στο Θέατρο Ακροπόλ


Η πολυτραγουδισμένη και δημοφιλής ερωτική ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, -γραμμένη στην Κρητική διάλεκτο σε 10.012 στίχους-, θα ζωντανέψει στη σκηνή του Ακροπόλ σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού και μιας πλειάδας αξιόλογων ηθοποιών και συνεργατών.



Πηγή έμπνευσης για τον Κρητικό δημιουργό υπήρξε το γαλλικό μεσαιωνικό μυθιστόρημα Paris et Vienne του Pierre de la Cypède καθώς και έργα της ιταλικής Αναγέννησης. Ο Κορνάρος όμως προχώρησε σε μια δημιουργική επεξεργασία δημιούργώντας ένα πρωτότυπο, μοναδικό έργο όπου καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η ελληνική λογοτεχνική παράδοση.

Το έπος του Ερωτόκριτου ήταν πολύ αγαπητό όλο τον 17ο αιώνα και κυκλοφορούσε σε πολλά αντίγραφα έως ότου τυπώθηκε στη Βενετία το 1713 και μέχρι σήμερα παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές, έχει μελοποιηθεί και τραγουδιέται, ενώ έχει παρουσιαστεί και σε θεατρικές σκηνές.

Ένα μαγικό παραμύθι σκοτεινό και φωτεινό ταυτόχρονα, τοποθετημένο σε μια φανταστική Αθήνα, η νεανική ορμή, το φλογερό πάθος και ο ανομολόγητος αγνός έρωτας, η σκληρότητα της εξουσίας, η σημασία της φιλίας, μαγικά ξόρκια, πολύπαθες δοκιμασίες και η ευτυχής κατάληξη συνθέτουν τον ιστό της γοητευτικής, συναρπαστικής αυτής μυθιστορίας σε μια παράσταση που αναδεικνύει τη θεατρική γλωσσική της ευφορία, τη μουσικότητα της αφήγησης και ερεθίζει ταυτόχρονα τη φαντασία μέσα από τη γλαφυρή της εικονοποιΐα.

Για τη δραματουργική του επεξεργασία ο Στάθης Λιβαθινός συνεργάζεται με τη θεατρολόγο Έλσα Ανδριανού, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Ελένη Μανωλοπούλου ενώ την πρωτότυπη μουσική συνθέτει ο Δημήτρης Μαραμής.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Ήμελος,Στέλιος Ιακωβίδης, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Ηλίας Μελέτης, Μαρία Ναυπλιώτου, Χρήστος Σουγάρης, Μαρία Σαββίδου, Άρης Τρουπάκης, Σπύρος Τσεκούρας, Γιώργος Χριστοδούλου και η Γιώτα Φέστα.

Enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!