Ημερίδα στο Μουσείο της Ακρόπολης

11 Οκτωβρίου 2011, 10:00 - 18:00

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.) στο πλαίσιο της πλατφόρμας θεάτρου και χορού Σύστημα Αθήνα που κλείνει ήδη τέσσερα χρόνια ύπαρξης, διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στο Σύστημα Αθήνα και τις προκλήσεις/ευκαιρίες που συνεπάγεται η έξοδος ενός σχήματος στο εξωτερικό.

Στόχος της ημερίδας είναι να προσεγγίσει ολόπλευρα το φλέγον ζήτημα της προώθησης του θεάτρου και χορού στο εξωτερικό, να απαντήσει σε άμεσα ερωτήματα που προκύπτουν από τις παρακάτω θεματικές ενότητες και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στους προσκεκλημένους ομιλητές και το ευρύτερο κοινό.

Στην ημερίδα συμμετέχουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων (κρατικών και μη), διευθυντές φεστιβάλ και κρατικών θεάτρων, σκηνοθέτες, χορογράφοι και θεωρητικοί του θεάτρου, ενώ θα κληθούν να την παρακολουθήσουν δημοσιογράφοι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι με στόχο να ξεκινήσει μια ουσιαστική αναβάθμιση της παρουσίας του ελληνικού θεάτρου και χορού έξω από τα σύνορα της χώρας.

Στην ημερίδα θα αναπτυχθούν οι εξής θεματικές ενότητες:

ΜΕΡΟΣ Α'

1. Φυσιογνωμία στο εξωτερικό

Θεωρητική διερεύνηση των ζητημάτων ταυτότητας του ελληνικού θεάτρου και χορού και της θέσης που κατέχει στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πολιτισμικό πεδίο.

Ομιλητές: Σάββας Πατσαλίδης (Καθηγητής θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κριτικός θεάτρου), Κάτια Σαβράμη (Χορολόγος, Λέκτορας Πανεπιστημίου Πατρών)2. Τι υπάρχει εκεί έξω

Παρουσίαση των ποικίλων ευκαιριών προώθησης και συνεργασίας που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά επαγγελματικά δίκτυα, οι ενώσεις, τα φεστιβάλ και τα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ, και παράθεση εμπειριών από συμμετοχή σε αυτά.

Ομιλητές: Κέλλυ Διαπούλη (Θεατρολόγος με ειδίκευση στην πολιτιστική πολιτική και διοίκηση, Συντονίστρια του δικτύου busart), Χριστίνα Πολυχρονιάδου (Σύμβουλος επικοινωνίας και πολιτιστικής διαχείρισης, project co-ordinator της Βαλκανικής Πλατφόρμας Χορού), Ιφιγένεια Ταξοπούλου (Ιδρυτικό μέλος/συντονίστρια Δικτύου MITOS21, Θεατρολόγος-Φιλόλογος), Ειρήνη Μουντράκη (Θεατρολόγος - κριτικός θεάτρου, Τμήμα Διεθνών σχέσεων Εθνικού Θεάτρου), Ειρήνη Κομνηνού (Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Πολιτιστικό Σημείο Επαφής)

3. Πολιτεία

Πολιτική του Κράτους για την προώθηση του ελληνικού θεάτρου και χορού στο εξωτερικό και δράσεις που έχουν προγραμματιστεί προς αυτή την κατεύθυνση

Ομιλητής: Νίκος Λένος (Προϊστάμενος, Διεύθυνση Θεάτρου & Χορού, ΥΠ.ΠΟ.Τ)4. Εργασιακά θέματα

Τι ισχύει σήμερα σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις γύρω από τις εργασιακές σχέσεις και πώς αυτό επηρεάζει την έξοδο των ελληνικών σχημάτων στο εξωτερικό.

Ομιλητές: Ιωάννα Τουμπακάρη (Γεν. Γραμματέας ΣΕΧΩΧΟ, Χορεύτρια), Χρίστος Μούγιος (Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου)ΜΕΡΟΣ Β'

5. Θεσμικοί παράγοντες

Πολιτική των κρατικών θεάτρων, προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κρατικά θέατρα στον τομέα της συνεργασίας με φορείς από άλλες χώρες και της προώθησης της ελληνικής δημιουργίας στο εξωτερικόΟμιλητές: Έφη Θεοδώρου (Καλλιτεχνική Σύμβουλος, Εθνικό Θέατρo)

6. Καλλιτεχνικός προγραμματισμός

Εισαγωγή του κοινού στη λογική και τις πρακτικές συντονιστών του εξωτερικού, και παρουσίαση πρακτικών των ελλήνων συντονιστών διεθνών προγραμμάτων για την προώθηση του ελληνικού θεάτρου και χορού στο εξωτερικό.

Ομιλητές: Κάτια Αρφαρά (Θεατρολόγος, Υπεύθυνη Τομέα Θεάτρου και Χορού, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση), Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (Καλλιτεχνική Υπεύθυνος Greece Goes Europe), Χριστιάνα Γαλανοπούλου (Καλλιτεχνική Υπεύθυνος MIRfestival)7. Η εμπειρία του εξωτερικού (στρογγυλή τράπεζα)

Εμπειρίες επαγγελματιών θεάτρου και χορού από τη συμμετοχή τους σε διεθνή φεστιβάλ - προκλήσεις και δυσκολίες αλλά και ευκαιρίες που προέκυψαν από τη συνεργασία με φορείς του εξωτερικού.

Συμμετέχουν: Αποστολία Παπαδαμάκη (Χορογράφος, Καλλιτεχνική Δ/ντρια χοροθεάτρου Quasi Stellar), Μαριέλλα Νέστορα (Χορογράφος, Καλλιτεχνική Δ/ντρια YELP Danceco), Αντώνης Κουτρουμπής (Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος Ομάδας Πλεύσις), Νίκος Χατζηπαπάς (Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Δ/ντής ΗΕLIX & Διεθνούς Φεστιβάλ Δρόμου), Γιάννης Σιμωνίδης (Καλλιτεχνικός Δ/ντής Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης & Διεθνούς Ελληνικού Θεάτρου), Εμμανουέλα Καποκάκη (Πράσσειν Άλογα), Έλλη Παπακωνσταντίνου (ODC)8. Δημιουργία φακέλου

Πρακτικές Συμβουλές για την προετοιμασία/προώθηση ενός σχήματος στο εξωτερικό

Εισηγητές: Κέλλυ Διαπούλη (Θεατρολόγος με ειδίκευση στην πολιτιστική πολιτική και διοίκηση, Συντονίστρια του δικτύου busart), Αντώνης Βολανάκης (Εικαστικός, Διδάσκων στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου & Πατρών), Εμμανουήλ Κουτσουρέλης (Σκηνοθέτης - Art Syndicate), Μαρία Θανασά (Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΕΚΟΝ Festival-Λονδίνο)
Enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012,Φωτογραφίες :Άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας 2012