Επταήμερο εισιτήριο για αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από την Άνοιξη

Αθήνα

Με ένα μόνο εισιτήριο επτά ημερών θα μπορούν από την Άνοιξη όσοι ενδιαφέρονται να επισκέπτονται τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης, την Αρχαία Αγορά, τη Ρωμαϊκή Αγορά, τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, το Θέατρο Διονύσου, το Ολυμπιείο, το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο του Κεραμεικού.

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) γνωμοδότησαν υπέρ της θέσπισης ενιαίων εισιτηρίων σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη τη χώρα που περιλαμβάνουν ακόμα και επταήμερες πολιτιστικές διαδρομές.

Στόχος είναι να ενισχυθεί το τουριστικό ενδιαφέρον και η επισκεψιμότητα με εισιτήρια προσιτά μεγαλύτερα της μίας ημέρας. Ταυτόχρονα αναπροσαρμόζονται κάποιες τιμές σε αρχαιολογικούς χώρους που έχουν ήδη γίνει επεμβάσεις.

Τα νέα εισιτήρια θα ισχύουν από την Άνοιξη, δηλαδή από την επόμενη τουριστική περίοδο.

Στην Αθήνα θα θεσπιστεί ενιαίο εισιτήριο επτά ημερών, 12 ευρώ το κανονικό και 6 ευρώ το μειωμένο.

Εισιτήριο επτά ημερών θα ισχύουν, επίσης, για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Επιγραφικό, το Νομισματικό, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, που θα κοστίζει 8 ευρώ το ολόκληρο και 4 το μειωμένο.

Στην Αττική επίσης προτείνεται πολιτιστική διαδρομή επτά ημερών, με εισιτήριο αξίας 10 ευρώ το ολόκληρο και 5 το μειωμένο, που θα περιλαμβάνει τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο του Μαραθώνα, τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Βραυρώνας, το Μουσείο Λαυρίου, τους Αρχαιολογικούς Χώρους του Σουνίου και του Ραμνούντα και με δωρεάν επισκέψεις στον Αρχαιολογικό Χώρο του Θορικού, τη Λαυρεωτική και την Μπρεξίζα στη Νέα Μάκρη, όπου βρίσκεται ο ναός των Αιγυπτίων Θεών.

Για τη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, θα υπάρχει επταήμερο εισιτήριο 12 και 6 ευρώ για τους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, του Λευκού Πύργου και των Λουτρών Παράδεισος, ενώ δωρεάν θα είναι οι επισκέψεις στον Μακεδονικό Τάφο Φοίνικα, στο Γενί Τζαμί και στον Πύργο Τριγωνίου.

Επίσης, θα ισχύει ενιαίο εισιτήριο διάρκειας μίας ημέρας και κόστους 10 και 5 ευρώ για το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, καθώς και για τον Λευκό Πύργο.

Στους Δελφούς προτείνεται ενιαίο εισιτήριο επτά ημερών στην τιμή των 9 ευρώ (5 ευρώ το μειωμένο), που θα περιλαμβάνει τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο των Δελφών, το Μουσείο Άμφισσας, τη Μονή του Οσίου Λουκά, το Αρχαιολογικό Μουσείο Διστόμου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λιδωρικίου (όταν ολοκληρωθεί η αποκατάστασή του, η οποία ενδέχεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ).

Δωρεάν θα παρέχεται η επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ορχομενού και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαιρώνειας.

Σε επταήμερο εισιτήριο, 10 ευρώ το ολόκληρο και 5 το μειωμένο, θα περιλαμβάνονται επίσης προορισμοί όπως οι Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μουσεία των Μυκηνών, της Επιδαύρου και του Ναυπλίου, με δωρεάν επίσκεψη στο Ηραίο του Άργους και στο Φρούριο του Παλαμηδίου.

Επίσης, 6 και 3 ευρώ θα κοστίζει η επταήμερη πολιτιστική διαδρομή που θα περιλαμβάνει τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο του Μυστρά και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, με δωρεάν επισκέψεις στην Αρχαιολογική Συλλογή της Μονεμβάσιας και στο Μουσείο Πύργου Πικουλάκη στην Αρεόπολη.

Το επταήμερο εισιτήριο στο Ανάκτορο του Νέστορα, στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Μουσείο της Μεσσήνης θα κοστίζει 8 ευρώ (3 ευρώ το μειωμένο) και θα περιλαμβάνει επίσης δωρεάν επίσκεψη στο Νιόκαστρο Πύλου, στις εκθέσεις των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ και στον Αρχαιολογικό Χώρο Περιστεριάς.

Επτά και τέσσερα ευρώ θα κοστίζουν τα ενιαία εισιτήρια διάρκειας επτά ημερών για το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και τον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης, με ελεύθερη είσοδο στο Κάστρο των Ιωαννίνων, στις φωτογραφικές εκθέσεις της Κόνιτσας και της Παραμυθιάς.

Ακριβότερα θα είναι τα ενιαία εισιτήρια για τη Ρόδο, που θα περιλαμβάνουν επισκέψεις σε όλους τους χώρους και τα μουσεία του νησιού, κόστους 20 και 10 ευρώ, που όμως θα είναι φθηνότερα από όλα τα μεμονωμένα μαζί.

Στην Κρήτη θα ισχύουν σε όλους τους νομούς. Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο, το ενιαίο εισιτήριο κόστους 12 και 6 ευρώ θα περιλαμβάνει το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, τους Αρχαιολογικούς Χώρους της Κνωσού, της Φαιστού και της Αγίας Τριάδας, με δωρεάν επισκέψεις στο Φρούριο Κούλες, στους Αρχαιολογικούς Χώρους Αρχαίας Γόρτυνος, Μαλίων και στη Μονή Βαρσαμονέρου.

Στις Κυκλάδες θα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, εισιτήρια επτά ημερών για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους γειτονικών νησιών, όπως η Νάξος και η Πάρος (10 και 6 ευρώ), η Άνδρος και η Τήνος (6 και 4 ευρώ), ενώ στη Σαντορίνη ο επισκέπτης θα μπορεί μέσα στο ίδιο διάστημα και έχοντας πληρώσει ενιαίο εισιτήριο 8 ευρώ (4 ευρώ το μειωμένο) να επισκεφτεί τους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία του νησιού.

Επταήμερης διάρκειας εισιτήρια θα ισχύουν και για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρων νομών, όπως της Αργολίδας και της Ηλείας (12 ευρώ το ολόκληρο και 6 το μειωμένο) της Εύβοιας και της Βοιωτίας (7 και 4 ευρώ), της Αχαΐας (6 και 3 ευρώ), της Αιτωλοακαρνανίας και της Κορινθίας (8 και 4 ευρώ).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!