Υπάρχει μια δυναμική αστική τάξη ικανή να ηγηθεί της χώρας ;


Στην κούνια του πρίγκιπα που προοριζόταν να διαδεχθεί τον Λουδοβίκο τον XV βρέθηκαν κάποτε δύο σακουλάκια. Το πρώτο περιείχε αλεύρι και το δεύτερο μπαρούτι. Μαζί με τα σακουλάκια υπήρχε ένα σημείωμα που σε ελεύθερη μετάφραση έλεγε: Αν μας λείψει το ένα θα έχουμε άφθονο από το άλλο.

Οι αρχές έκλεισαν ως υπεύθυνη μια από τις τροφούς του μωρού στη Βαστίλη αλλά η υπόθεση ποτέ δεν εξιχνιάστηκε. Το σημείωμα όμως αποδείχθηκε προφητικό αφού κατά τη βασιλεία του Λουδοβίκου του XVI (μικρού αδερφού του μωρού που τελικά πέθανε σε νεαρή ηλικία), πρώτα ξεκίνησαν εξεγέρσεις για το ψωμί και μετά έγινε η κανονική επανάσταση.

Ως βασιλιάς ο Λουδοβίκος είχε συναίσθηση των προβλημάτων και έγιναν προσπάθειες από υπουργούς για την επίλυση της κατάστασης. Προώθησαν μεταρρυθμίσεις για να απελευθερώσουν τα επαγγέλματα, να απολύσουν δημόσιους υπαλλήλους αντικαθιστώντας τους με νεότερο τεχνολογικό εξοπλισμό (στα ταχυδρομεία), να επιβάλουν σε όλους να πληρώνουν φόρους και να σταματήσουν την ευνοιοκρατία. Έβαλαν επίσης ως στόχο τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος (από τότε μας έρχεται αυτή η πρακτική).

Σας θυμίζουν τίποτε όλα αυτά; Αν ναι τότε θα θυμηθείτε πως μετά από λίγο καιρό όλες οι μεταρρυθμίσεις ανακλήθηκαν και ο θρόνος οδηγήθηκε τελικά στην καταστροφή.

Η Γαλλική Επανάσταση βέβαια ήταν πηγή δόξας για τη χώρα που κατάφερε να πολεμήσει μόνη της εναντίον όλων των Ευρωπαϊκών κρατών και αρκετών εσωτερικών εχθρών και τελικά να επικρατήσει.

Υπήρχε όμως εκεί μια δυναμική αστική τάξη ικανή να ηγηθεί της χώρας και να ξεπεράσει τις κρίσεις που επιφύλαττε το μέλλον. Στην Ελλάδα τι υπάρχει;
ΠΗΓΗ: in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!