Στο «φως» η επιγραφή με το σβησμένο όνομα του Γέτη


Ένα εύρημα που παραπέμπει σε ένα από τα πλέον αιματηρά επεισόδια, που σημειώθηκε πριν από περίπου 1800 χρόνια, στην αρχαία Ρώμη, βρέθηκε στη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στην πόλη Άλμπα Ιουλία (αρχαία Apulum), στην κεντρική Ρουμανία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου της Άλμπα Ιουλίου Γκάμπριελ Ρουστόιου, πρόκειται για μια επιγραφή, στην οποία το όνομα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γέτη εμφανίζεται σβησμένο από τον ίδιο του τον αδελφό και συναυτοκράτορα Καρακάλλα, ο οποίος και τον δολοφόνησε.

Ο Καρακάλλας υπήρξε αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας την περίοδο 211-217 μ.Χ. Μαζί με τον αδελφό του Γέτη ανέλαβαν συναυτοκράτορες, μετά το θάνατο του πατέρα τους Σεπτίμιου Σεβήρου, το 211. Ο Καρακάλλας δολοφόνησε τον Γέτη και προσπάθησε να εξοντώσει και τους υποστηρικτές του, προκειμένου να εδραιώσει τη δική του εξουσία. Όταν οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας άκουσαν τους ισχυρισμούς του Καρακάλλα ότι σκότωσε τον Γέτη σε αυτοάμυνα, σατίρισαν τον ισχυρισμό του, όπως και άλλες ιδιαιτερότητές του. Η απάντηση του Καρακάλλα σε αυτή την προσβολή ήταν να κατακρεουργήσει αντιπροσωπεία της πόλης που είχε συγκεντρωθεί για να τον προϋπαντήσει, ενώ συνέχεια προχώρησε και σε λεηλασίες, κατά τις οποίες σφαγιάστηκαν χιλιάδες άτομα.

Λόγω της σημαντικότητας της επιγραφής αποφασίστηκε η μεταφορά της στο μουσείο της Άλμπα Ιουλία. Στους αρχαίους χρόνους και ιδιαίτερα τους ρωμαϊκούς, οι πολιτικές διενέξεις κατέληγαν συχνά σε σωματική εξόντωση του εχθρού. Η εκδίκηση «στοίχειωνε» τον ηττημένο ακόμη και μετά το θάνατό του. Γι' αυτό και μια πολύ βαριά ποινή, κατά τους Ρωμαίους, ήταν το να σβήσουν το όνομα του ηττημένου από την ιστορία (damnation memoriae). Σε μια τέτοια περίπτωση έπρεπε να σβηστεί το όνομα του ηττημένου από όλες τις επιγραφές και να καταστραφούν τυχόν αγάλματα που είχαν ανεγερθεί προς τιμήν του. Αυτού του είδους η επίλυση πολιτικών διαφορών ήταν σύνηθες φαινόμενο κυρίως μεταξύ αυτοκρατόρων, κατά τον διευθυντή του μουσείου της Άλμπα Ιουλία.
Pathfinder

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!