Κόντρες για άγνωστο Ντα Βίντσι


Πωλήθηκε το 1998 προς 13.000 ευρώ από τον οίκο Christie's ως απομίμηση του 19ου αιώνα που οφειλόταν σε άγνωστο γερμανό καλλιτέχνη, αν και οι οι αυστηρότεροι μιλούσαν για τρανταχτή περίπτωση πλαστού έργου του 20ού αιώνα. Τώρα όμως το σχέδιο της νεαράς γυναίκας εκτιμάται ότι είναι αυθεντικό αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Πίσω από την άποψη αυτή βρίσκεται ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μάρτιν Κεμπ, ο οποίος και διατείνεται πως το σχέδιο αποτελεί μια χαμένη σελίδα από ένα βιβλίο του 15ου αιώνα που συνδέεται με την ισχυρή οικογένεια του Μιλάνου, τους Σφόρτσα.

Η εικονιζόμενη φέρεται να είναι η Μπιάνκα, η νόθα κόρη του Λουδοβίκου Σφόρτσα που πέθανε λίγους μήνες μετά τον γάμο της, σε ηλικία 13 ετών και το βιβλίο πρέπει να αποτελούσε γαμήλιο δώρο.

Ολα άρχισαν όταν ο καθηγητής παρατήρησε πως υπήρχαν τρύπες από τη βελόνα στο αριστερό περιθώριο του πορτρέτου - ένδειξη πως ανηκε σε βιβλίο. Αναζήτησε τον τόμο στην Εθνικη Βιβλιοθήκη της Πολωνίας και διαπίστωσε πως ξεκάθαρα έλειπε μια περγαμηνή - σελίδα. Ηταν σαφές πως επρόκειτο λοιπόν για έργο του 1496 και για το πορτρέτο της Μπιάνκα που φιλοτεχνήθηκε για τον γάμο της, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ακόμη κι από που πέρασε η λεπίδα που αφαίρεσε τη συγκεκριμένη σελίδα.

Ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι που αμφισβητούν τη θεωρία αυτή, καθώς διακρίνουν ανατομικά λάθη μεταξύ λαιμού και μπούστου και υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει άλλο έργο του Ντα Βίντσι σε περγαμηνή.
ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!