ΠΟΛΙΧΝΗ: Επιασαν 52χρονο με βυζαντινές αρχαιότητες






Συλλέκτης δήλωσε 52χρονος εισοδηματίας από τη Θεσσαλονίκη, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός με αντικείμενα βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι και στο αυτοκίνητο του 52χρονου, στην Πολίχνη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 εγκόλπια, 4 δαχτυλίδια -το ένα με σχηματισμό πλοχμού (πλεξίδα) και ταινιόσχημη στεφάνη και δύο με δισκοειδή σφενδόνη-, 7 νομίσματα, τμήμα από χάλκινο επίμηκες αντικείμενο και τμήμα μετάλλου, όλα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Βρέθηκαν ακόμη αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος, 3 χάλκινα δαχτυλίδια, 4 σταυροί, 5 χάλκινα μικρά κύπελλα, αργυρό παιδικό βραχιόλι, εξάρτημα κόσμησης με τον δικέφαλο αετό, μεταλλικό επίραμμα στολής, μενταγιόν, χάλκινο οκτάκτινο εξάρτημα κοσμήματος, κ.ά.

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση αρχαιολόγου, τα αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου "για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς" και χρονολογούνται από τους υστερορωμαϊκούς έως τους νεότερους χρόνους και ορισμένα από αυτά αποτελούν αντικείμενα εκσκαφής και μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Στον ίδιο χώρο των ερευνών βρέθηκαν επίσης ένα όπλο τύπου "φλόμπερ", πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, 13 βλήματα, 3 γεμιστήρες και μία ξιφολόγχη.

Τα αντικείμενα παραδόθηκαν για περαιτέρω έρευνα και για να διαπιστωθεί από ποια περιοχή προέρχονται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, ενώ ο 52χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ. gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!