Kαταστροφή έργου τέχνης στην Κοτζιά




Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανακοίνωσε με λύπη του τον βανδαλισμό και την καταστροφή του έργου red Sky Walkers της καλλιτέχνιδος Τζένης Μαρκέτου.

Η Δ/ντρια του ΕΜΣΤ κ. Άννα Καφέτση δήλωσε για την καταστροφή του έργου:

«Στήθηκε χθες Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Κοτζιά μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο η μεγάλη εγκατάσταση Red Eyed Sky Walkers της Τζένης Μαρκέτου. Το σημαντικό αυτό έργο που ανήκει στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αποτελείτο από 99 μετεωρολογικά κόκκινα μπαλόνια και μικρές ασύρματες βίντεο κάμερες τοποθετημένες ανάμεσά τους, που πρόβαλλαν σε πραγματικό χρόνο τις εικόνες στο εσωτερικό ενός γειτονικού καφενείου.

Ήδη από την πρώτες ώρες του στησίματος, μόλις τα τεράστια κόκκινα μπαλόνια άρχισαν να φουσκώνουν και να υψώνονται στον ουρανό αλλάζοντας την όψη της πολυσύχναστης αυτής πλατείας, η παρουσία του έργου βρήκε μια πρωτοφανή ενθουσιώδη υποδοχή από τους περαστικούς και ξένους επισκέπτες της πρωτεύουσας, που έπαιζαν, χαίρονταν και φωτογραφίζονταν μαζί του.

Σήμερα το πρωί το έργο δεν υπάρχει μετά από νυχτερινό βανδαλισμό. Απέμειναν μόνο οι σάκοι με την άμμο που το κρατούσαν στο έδαφος. Ήταν ένα ποίημα που κράτησε λίγες ώρες…Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους και για τη χώρα μας αλλά αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να μη το βάλουμε κάτω. Τέχνη και παιδεία είναι τα μόνα μας όπλα. To EΜΣΤ θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις σ΄ αυτή την προσπάθεια.».

Το έργο βρισκόταν στην Πλατεία Κοτζια και ήταν μια εικόνα που είδαμε αρκετά τελευταία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης: πολλά κόκκινα μπαλόνια και μια ηχητική εγκατάσταση. Και όλα αυτά μέσα στην πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει και το Μουσείο, στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις δηλαδή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στην Αθήνα με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων. Το ΕΜΣΤ παρουσιάζει σημαντικά έργα από τις συλλογές του, εφήμερες δράσεις και νέες παραγωγές σε δημόσιους χώρους στην Αθήνα, όπως πάρκα και δρόμους, από τις 8 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2011. Από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την Πλατεία Κοτζιά και την Πλατεία Ομονοίας, και από το Άλσος Παγκρατίου μέχρι την Πλατεία Εξαρχείων και την Ακαδημία Πλάτωνος, θα παρουσιάζονται διαδοχικά εγκαταστάσεις, βίντεο, οπτικοακουστικά και ηχητικά έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!