Το λυκόφως ενός θρύλου


Υπάρχει μια συγκλονιστική σκηνή στην ταινία «Συνέντευξη» (La Intervista) που ο Φεντερίκο Φελίνι γύρισε το 1987 ανατρέχοντας στο κινηματογραφικό του παρελθόν. Εκεί, έπειτα από μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια της Ρώμης, ο σκηνοθέτης παρέα με το συνεργείο του και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι αποφασίζουν να επισκεφτούν την Ανίτα Εκμπεργκ.

Τη βρίσκουν στο σαλόνι της, ντυμένη πρόχειρα με μια πετσέτα, λες και έχει μόλις βγει από το μπάνιο της (αλλά με περιποιημένα, ολόστεγνα μαλλιά) και εκεί υψώνουν ένα σεντόνι που πάνω του προβάλλεται η «Ντόλτσε Βίτα». Η Εκμπεργκ, επιβαρημένη με κάποια κιλάκια, αλλά σταθερά γοητευτική, δακρύζει βλέποντας τον εαυτό της να τσαλαβουτάει στη Φοντάνα Ντι Τρέβι της Ρώμης. Το ίδιο και ο Μαστρογιάνι. Το ίδιο κι εμείς.

Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τη «Συνέντευξη» (και ακριβώς 50 μετά τη «Ντόλτσε Βίτα»), η Εκμπεργκ γιορτάζει αύριο τα ογδοηκοστά της γενέθλια. Οχι στο σαλόνι της, αλλά σε νοσοκομείο της Ρώμης όπου υποβάλλεται σε φυσικοθεραπεία ύστερα από επέμβαση στον μηρό.

«Πριν ένα χρόνο έσπασα το αριστερό μου πόδι, μετά, τον Αύγουστο έσπασα το δεξί. Τουλάχιστον η εγχείρηση πήγε καλά, και τώρα προσπαθώ να ξανασταθώ στα πόδια μου. Και να σκεφτείς πως στον Φελίνι άρεσε πολύ ο τρόπος που βάδιζα», είπε στην «Corriere della Sera».

«Μέσα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι, στη διάρκεια των γυρισμάτων, πήγαινα όλη νύχτα πάνω κάτω χωρίς ποτέ να γλιστρήσω. Ο Μαρτσέλο αντίθετα κρύωνε και έτσι άδειασε ένα μπουκάλι ουίσκι. Επεσε τρεις φορές. Και τρεις φορές έπρεπε να περιμένουμε να στεγνώσει. Στο τέλος του έδωσαν να φορέσει γαλότσες ψαρά κάτω από το παντελόνι του».

Γεννημένη το 1931, η Εκμπεργκ στέφτηκε Μις Σουηδία το 1950 και, έπειτα από προτροπή της μητέρας της, διαγωνίστηκε και για τον τίτλο της Μις Κόσμος ταξιδεύοντας για τις Ηνωμένες Πολιτείες δίχως να γνωρίζει μια λέξη στα αγγλικά. Δεν κέρδισε τον τίτλο, κέρδισε όμως ένα συμβόλαιο στο πανίσχυρο στούντιο της Universal. Ο Χάουαρντ Χιουζ τη συμβουλεύει να αλλάξει το όνομα της - «το "Εκμπεργκ" προφέρεται δύσκολα», της λέει. «Θα μάθουν να το προφέρουν, όταν θα γίνω διάσημη», του απαντά...

ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!