«Εξάγεται» το Αγιον Ορος


Το Περιβόλι της Παναγιάς πάει Παρίσι μέσα από τη ματιά του ελβετού φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά. Μια άλλη οπτική του, μέσα από τη ζωγραφική του βρετανού Νταγκ Πάτερσον, ταξιδεύει στη Σόφια


Μέσα από τη φωτογραφική ματιά του Ελβετού Φρεντ Μπουασονά και τον χρωστήρα του σύγχρονου Βρετανού Ντουκ Αντερσον, το Αγιον Ορος και οι μαγικές εικόνες της ιδιαίτερης αυτής μοναστικής ορθοδοξίας που «γράφει» επί δέκα και πλέον αιώνες μεταφέρονται σε μια ευρωπαϊκή και μια βαλκανική πρωτεύουσα.

Οι 20 και πλέον φωτογραφίες του Φρεντ Μπουασονά (1858-1946) προέρχονται από τις δύο επισκέψεις του στο Αγιον Ορος το 1928 και το 1930 θα παρουσιαστούν στην Fondation Hellenique Paris από τις 17 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο συνεργασίας της Αγιορειτικής Εστίας με οργανώσεις και φορείς του εξωτερικού. Στη διοργάνωση της έκθεσης συμμετέχει και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι θεματοφύλακας του ελληνικού φωτογραφικού αρχείου του Fred Boissonnas (ΟΠΕΠ), τμήμα του οποίου είναι τα έργα για το Αγιον Ορος που έχουν παρουσιαστεί ήδη στη μεγάλη Εκθεση της Αγιορειτικής Εστίας αλλά και στο εξωτερικό, στους χώρους των ελληνικών Ιδρυμάτων Πολιτισμού.

Η έκθεση στο Παρίσι πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς» που οργανώνει η Fondation Hellenique και συνοδεύεται από ενημερωτικά έντυπα και μία έκθεση εκδόσεων σχετικά με το Αγιον Ορος. Συμπίπτει δε (τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες λειτουργίας της) με τη μεγάλη έκθεση «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Η αρχαία Μακεδονία» που οργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο Λούβρο (13 Οκτωβρίου - 31 Ιανουαρίου 2011) και το πρόγραμμα που ετοιμάζει η Περιφέρεια για μια συνολική προβολή της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι φωτογραφίες αφορούν στη μοναστική αρχιτεκτονική, είτε ως γενικά πλάνα των εσωτερικών αυλών, είτε ως πιο κοντινά και λεπτομερειακά, ενώ εντυπωσιακή είναι η απόλυτη απουσία απεικόνισης θρησκευτικής τελετής ή λειτουργίας _ στοιχείο που καταδεικνύει την προσαρμογή του φωτογράφου στο αυστηρό τυπικό της αγιορειτικής κοινωνίας.

Γεννημένος στη Γενεύη το 1858, ο Φρεντ Μπουασονά κληρονόμησε το φωτογραφικό εργαστήριο του πατέρα του το 1888 που διηύθυνε μαζί με τον αδελφό του Εντμόν - Βικτόρ, χημικό. Οι δυο τους εφηύραν την ορθοχρωματική πλάκα, η οποία έδωσε ασύγκριτα βελτιωμένο φωτογραφικό αποτέλεσμα. Το 1900 εισάγοντας τη χρήση τηλεφακού πέτυχε την αποτύπωση του Λευκού Ορους (Mont Blanc) ξεχωρίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της φωτογραφίας το μπλε από το λευκό στο φάσμα του φωτός. Το 1903 έκανε το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα με τον πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης Ντάνιελ Μπάουντ - Μπόβι. Το 1907 επανήλθε και το 1913 ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στον Μύτικα, την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Το 1928 πραγματοποίησε το τελευταίο του ταξίδι στην Ελλάδα και επισκέφθηκε το Αγιον Ορος.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ,Βίκυ Χαρισοπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!