Οι φωτογραφίες του «αιρετικού» Ρόμπερτ Μέιπλθορπ στην Αθήνα


Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Αμερικανού φωτογράφου Ρόμπερτ Μέιπλθορπ στην Ελλάδα.

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Robert Mapplethorpe της Νέας Υόρκης, η έκθεση (η οποία ξεκινά την 1η Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Φεβρουαρίου) συγκεντρώνει περισσότερα από 100 έργα, όλα αντιπροσωπευτικά της αισθητικής του καλλιτέχνη.

Ο Μέιπλθορπ θεωρείται καλλιτέχνης-ορόσημο στην αμερικανική αβάν-γκαρντ σκηνή.

Στο μύθο του συνέβαλε το γεγονός ότι η εκκεντρική ζωή του και η προκλητική, αυτοβιογραφική σε μεγάλο βαθμό, τέχνη του σταμάτησαν βίαια με τον πρόωρο θάνατό του στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Έκτοτε το έργο του έχει γίνει αντικείμενο εκτενούς μελέτης, ενώ η αμεσότητα και η ειλικρίνεια που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τη ζωή και την τέχνη εξακολουθούν να προσελκύουν το διεθνές ενδιαφέρον.

Από τις αρχές του 1970, ο Μέιπλθορπ, απόφοιτος του Ινστιτούτου Πρατ στο Μπρούκλιν, είχε «πειραματιστεί» µε κολάζ από φωτογραφίες πορνό περιοδικών και έργα ζωγραφικής.

Λίγα χρόνια αργότερα απέκτησε την πρώτη του πολαρόιντ που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του.

Μπροστά στον φωτογραφικό του φακό θα πόζαραν ο εραστής του Σαµ Γουάγκσταφ, η Μάριαν Φέιθφουλ, ο Άντι Γουόρχολ, ο Τρούµαν Καπότε, πορνοστάρ, και η Πάτι Σµιθ, µε την οποία γνωρίστηκαν το 1967.

Το 1975 η φωτογραφία του Μέιπλθορπ για το εξώφυλλο του πρώτου άλμπουμ της Πάτι Σμιθ έγινε διάσημη.

Το έργο του συνάντησε, φυσικά, και αντιδράσεις. Η Γκαλερί Corcoran στις ΗΠΑ αρνήθηκε να φιλοξενήσει περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο «The Perfect Moment», επειδή φοβήθηκε ότι κάποιες από τις φωτογραφίες του Μέιπλθορπ θα εξόργιζαν τα μέλη του Κογκρέσου και θα απέσυραν την επιχορήγηση.



Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!