Έργα ζωγραφικής του Οδυσσέα Ελύτη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Από τις 22 Σεπτεμβρίου


Ένα από τα έργα του Οδυσσέα Ελύτη που παρουσιάζονται στην έκθεση (Φωτογραφία: Ίδρυμα Β.& Μ.Θεοχαράκη )
Αθήνα
«Ο Κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενεί το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ.Θεοχαράκη και στην οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά το σύνολο των ζωγραφικών έργων του νομπελίστα ποιητή.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των αφιερωματικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό στις 22 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ώς τις 27 Νοεμβρίου 2011. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 29 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για ευφάνταστα κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες, μικρών διαστάσεων, που αναδεικνύουν τη μοναδική καλλιτεχνική υπόσταση και αντανακλούν την αισθητική αντίληψη του μεγάλου ποιητή.

Παράλληλα, εκτίθενται αντιπροσωπευτικά έργα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων που αγάπησε ο Ελύτης και έχει γράψει αξεπέραστα κείμενα για το έργο τους, μεταξύ των οποίων, οι: Θεόφιλος, Τσαρούχης, Γκίκας, Καπράλος, Κανέλλης, Μόραλης, Δέρπαπας και Φασιανός.

Η έκθεση πλαισιώνεται, επίσης, από χειρόγραφα και βιβλία του ποιητή μαζί με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του.

Τα περισσότερα έργα προέρχονται από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη και από πολλές ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση πραγματοποιείται με την πολύτιμη συμπαράσταση της ποιήτριας, Ιουλίτας Ηλιοπούλου, σε επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πληροφορίες: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ.Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα. Τηλ.: 210-3611206).
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!