Ο κλεμμένος Ρούμπενς «μπορεί να μην είναι αυθεντικό έργο του Φλαμανδού καλλιτέχνη»


Ο κλεμμένος πίνακας Το κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου που βρέθηκε στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι αυθεντικό έργο του Φλαμανδού καλλιτέχνη Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, λέει τώρα το Μουσείο Καλών Τεχνών της Γάνδης, στο Βέλγιο από όπου εκλάπη το έργο. Πρόκειται, πάντως, για έργο του εργαστηρίου του, πιθανώς κάποιου μαθητή του. Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν το μεσημέρι, η 40χρονη παρουσιάστρια ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού και ο 65χρονος αντικέρ, στα χέρια των οποίων βρέθηκε ο πίνακας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Μουσείου, Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου «αποδιδόταν παλαιότερα στον Ρούμπενς», όμως «σήμερα θεωρείται έργο ενός από τους μαθητές του».

«Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου, μια σκηνή από την ελληνική μυθολογία, είναι πιθανόν ένα αντίγραφο, φτιαγμένο από έναν από τους βοηθούς του Ρούμπενς, από τον πρωτότυπο πίνακα, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια ιδιωτική συλλογή» εξήγησε η εκπρόσωπος.

«Πρόκειται για ένα καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το στυλ του Ρούμπενς αφομοιώθηκε από τους μαθητές του» πρόσθεσε η εκπρόσωπος, εκφράζοντας ικανοποίηση για την ανάκτηση του έργου.

Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι ελπίζει πως ο πίνακας θα επιστρέψει σύντομα στο Μουσείο.

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν το μεσημέρι, η 40χρονη παρουσιάστρια ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού και ο 65χρονος αντικέρ, στα χέρια των οποίων βρέθηκε από την αστυνομία ο πίνακας.

Περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ φέρεται πως ζητούσαν οι κατηγορούμενοι για την πώληση του έργου, αναζητώντας αγοραστές από Ελλάδα και εξωτερικό.

Η 40χρονη η οποία κατά την προσαγωγή της στον εισαγγελέα είχε καλυμμένο το πρόσωπό της, επέμεινε πως τον πίνακα, της τον δώρισε Ιταλός φίλος της, με τον οποίο είχε σχέσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη Ρόδο.

Σύμφωνα με το δικηγόρο της, πιθανότατα ο Ιταλός γνώριζε πως το έργο είχε κλαπεί από Μουσείο και για αυτό ήθελε να το «ξεφορτωθεί».

Η παρουσιάστρια, πάντως, αρνείται πως γνώριζε κάτι περισσότερο για τον πίνακα, ενώ - όπως ισχυρίζεται - πληροφορήθηκε την αξία του από το συγκατηγορούμενό της αντικέρ, που της είπε ότι «αξίζει πολλά».

Για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζει, του έδωσε να πουλήσει τον πίνακα, τον οποίο, τελικά της επέστρεψε εκείνος, όταν συνελήφθησαν από την Αστυνομία.

Εναντίον των δύο συλληφθέντων ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τους παρέπεμψε να απολογηθούν σε ανακριτή.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!