Αγγλικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης


Ένα ντοκιμαντέρ για την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, παραγωγής BBC Northern Ireland, αναμένεται να κατακλύσει την Ευρώπη. Με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, πρόκειται να κυκλοφορήσει σε ψηφιακό πολυμορφικό δίσκο DVD αρχικά στη Βρετανία (20.000 αντίτυπα), αλλά και σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Ισπανία, φυσικά και η Ελλάδα.



Στο DVD θα συμπεριληφθούν 32 εικόνες κινηματογραφημένου υλικού και στατικών απεικονίσεων αρχαιοτήτων, που ανήκουν στην αρμοδιότητα των ΚΑ΄ και ΚΓ΄ Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Συγχρόνως, οι εικόνες θα συνοδεύονται από σχετικά κείμενα.



Τα μέλη του ΚΑΣ δεν έφεραν αντίρρηση, συμφωνώντας και ως προς τους όρους που έθεσε η αρμόδια Διεύθυνση Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τη διόρθωση κάποιων λαθών που υπήρχαν στα συνοδευτικά κείμενα. Επίσης, συμφώνησαν και ως προς τα νόμιμα τέλη, που θα πρέπει να αποδοθούν στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Atlantis - End of a world birth of a legeng» και διηγείται την ιστορία της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που έγινε γύρω στο 1620 π. Χ., γεγονός που συνδέθηκε με την καταστροφή του Μινωϊκού πολιτισμού, του πρώτου πολιτισμού στην Ευρώπη, (μετά από νέες ανακαλύψεις οι νέες θεωρίες επιστημόνων δεν υποστηρίζουν την άποψη ως αιτία καταστροφής του Μινωϊκού πολιτισμού, την έκρηξη, αλλά άλλες αιτίες, και σε χρόνο μεταγενέστερο του γεγονότος της έκρηξης).

Πολλοί μάλιστα τη συσχετίζουν και με το μυθικό νησί της χαμένης Ατλαντίδος, που για πρώτη φορά αναφέρθηκε στους πλατωνικούς διαλόγους και απ' ό,τι φαίνεται συγκινεί ακόμα.
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ EXPRESS.GR

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!