ΟΙΚΙΑ ΤΣΙΛΕΡ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ


Γνώρισε μέρες δόξας στα σαλόνια της. Βγήκε στο σφυρί. Μετατράπηκε σε μουσείο. Παραδόθηκε στις φλόγες και εν συνεχεία στην εγκατάλειψη. Είναι η οικία του αρχιτέκτονα που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην Αθήνα, του Ερνέστου Τσίλερ, η οποία στέκει σαν φάντασμα στην οδό Μαυρομιχάλη 6.

Εδώ και χρόνια περιμένει να ξανανοίξει τις πόρτες της ως παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί σύντομα, παρά τις έτοιμες και εγκεκριμένες μελέτες, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τα επτά εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την ανάπλαση και τη μετατροπή της σε μουσείο και προς το παρόν δεν προβλέπεται η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Το σημαντικό αυτό κτίριο - που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας τυλιγμένο με λινάτσες και χωρίς τη μία από τις δύο Καρυάτιδες που κοσμούσαν κάποτε την πρόσοψή του, η οποία έχει καταρρεύσει - παρουσιάστηκε χθες σε διάλεξη από τον διευθυντή Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Νικόλαο Χαρκιολάκη και τις αρχιτέκτονες μηχανικούς Ιφιγένεια Δημητρίου και Φωτεινή Χαλβατζή στο Βυζαντινό Μουσείο.

Οταν οι εργασίες ολοκληρωθούν - αν και δεν υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα - οι επισκέπτες δεν θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το εδώ και δεκαετίες απρόσιτο κτίριο - κόσμημα, αλλά και να δουν τμήμα της πλούσιας συλλογής βυζαντινών κειμηλίων του Διονυσίου Λοβέρδου και ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στο έργο του αρχιτέκτονα και πρώτου ιδιοκτήτη του σπιτιού, Ερνέστου Τσίλερ.
ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!