ΕΚΘΕΣΗ :Οι δρόμοι του κρασιού

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στους αρχαίους δρόμους του κρασιού της Μακεδονίας και της Κεντρικής Ιταλίας ταξιδεύει τους επισκέπτες η έκθεση «Το δώρο του Διονύσου.


Πήλινος πολύχρωμος στάμνος με καθιστό Πάνα (Larino, 4ος αιώνας π.Χ.)§Μαρμάρινο άγαλμα του Διονύσου, Θεσσαλονίκη, 2ος αι. μ.Χ.§Χάλκινος καλυκωτός κρατήρας
Η Μυθολογία του κρασιού στην κεντρική Ιταλία (Μολίζε) και τη Βόρεια Ελλάδα», που εγκαινιάζεται σήμερα στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Τα εκθέματα προέρχονται από την Κεντρική Ιταλία και τη Βόρεια Ελλάδα και σχετίζονται με τον Διόνυσο και το κρασί. Στόχος είναι να παρουσιαστούν οι πολλαπλές και αμφίσημες όψεις του Διονύσου, αλλά και η μακραίωνη ιστορία του κρασιού στο μεσογειακό χώρο και ο κυρίαρχος ρόλος του στην οικονομία, τη θρησκεία και τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η έκθεση περιλαμβάνει αρχαιολογικά τεκμήρια της λατρείας του Διονύσου στην Κεντρική Ιταλία και αντίστοιχα ευρήματα από την Κεντρική Μακεδονία, που ανήκουν στις συλλογές του ΑΜΘ και της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει σε σημείωμά της η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη, η έκθεση «με αφετηρία το ειδικό, τη λατρεία δηλαδή του Διονύσου και την παραγωγή και την κατανάλωση του κρασιού στην περιοχή του Μολίζε στην Ιταλική Χερσόνησο αφ' ενός και στο βορειοελλαδικό χώρο αφ' ετέρου, στοχεύει να εξοικειώσει τον επισκέπτη με το σύνολο των πτυχών του διονυσιακού φαινομένου. Γύρω από το αμπέλι και το κρασί περιστρέφεται μέχρι τις μέρες μας ο μεσογειακός πολιτισμός, ενώ η παρακαταθήκη του Διονύσου, με την ποίηση, το χορό, το τραγούδι, τη μεταμφίεση, το θέατρο και αυτό που αποκαλούμε διονυσιασμό, αποτελεί μέρος της κοινής μεσογειακής κληρονομιάς».

«Η σύνθετη υπόσταση του Διονύσου και οι πολλαπλές ιδιότητές του, που σχετίζονται άμεσα με τη χαρά της ζωής, δεν είναι δυνατόν να εξαντληθούν μέσα σε μία έκθεση. Γι' αυτό το ενδιαφέρον μας εστιάστηκε σε ό,τι αφορά τον οίνο, το πολύτιμο αυτό προϊόν που αποτέλεσε βασικό είδος διατροφής και εμπορικών συναλλαγών σε όλο το μεσογειακό χώρο κατά την αρχαιότητα», σημειώνει η διευθύντρια του ΑΜΘ Πολυξένη Αδάμ - Βελένη. Ενώ η έφορος Αρχαιοτήτων του Μολίζε, Αλφονσίνα Ρούσο, συμπληρώνει: «Είναι μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για να παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η εξαιρετική αρχαιολογική κληρονομιά του Μολίζε, μιας από τις σημαντικότερες από αρχαιολογική άποψη περιοχές, αν και από τις λιγότερο γνωστές της Ιταλίας».

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του ΥΠΠΟΤ με το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Περιφέρεια του Μολίζε αλλά και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

* Διάρκεια έως 30 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: Enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!