Το Βατικανό ανοίγει τα μυστικά αρχεία του σε έκθεση στη Ρώμη

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Βατικανό πρόκειται να ανοίξει τα μυστικά του αρχεία και να εκθέσει επιλεκτικά 100 από τα δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που διαθέτει, προς τιμήν των 400 ετών που λειτουργεί το εν λόγω αρχείο με την παρούσα του μορφή.




Η έκθεση, η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό στα μουσεία του Καπιτολίνου από τον Φεβρουάριο ως τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και αρκετά έγγραφα που συνδέονται με την αμφιλεγόμενη θητεία του Πάπα Πίου ΙΒ' (1939-1958), ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι συνεργάστηκε με τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και ότι δεν εκφράστηκε ανοιχτά εναντίον του Ολοκαυτώματος κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέχρι τώρα, η Αγία Έδρα αρνούνταν πεισματικά να ικανοποιήσει το αίτημα ιστορικών, αλλά και εβραϊκών οργανώσεων να δώσουν τα σχετικά έγγραφα στη δημοσιότητα.



Ανάμεσα στα ντοκουμέντα ανεκτίμητης αξίας που θα εκτεθούν βρίσκεται και μια περγαμηνή στην οποία το αγγλικό Κοινοβούλιο ζητάει, το 1530, από τον Πάπα Κλήμεντο Ζ' να διαλύσει το γάμο του Ερρίκου Θ' με την Αικατερίνη της Αραγονίας, γεγονός που τελικά οδήγησε στο σχίσμα και την ίδρυση της Αγγλικανικής Εκκλησίας.



Παράλληλα, θα εκτεθούν και έγγραφα από τη δίκη του Γαλιλαίου Γαλιλέι, ο οποίος εξαιτίας των επιστημονικών του θεωριών τον 17ο αιώνα κατηγορήθηκε από την Καθολική Εκκλησία ως αιρετικός.



Το μυστικό αρχείο του Βατικανού διαθέτει έγγραφα ηλικίας ως και δεκάδων αιώνων που λόγω της επτασφράγιστης φύλαξής τους σε έναν κτίριο που θυμίζει φρούριο πίσω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και του μυστηρίου με το οποίο περιβάλλονται έχουν εμπνεύσει άπειρες θεωρίες συνωμοσίας, πολλές από τις οποίες έχουν αποτυπωθεί με επιτυχία σε βιβλία και ταινίες.



Πέρυσι, για να διαλύσει κάπως αυτήν την μυστηριακή ατμόσφαιρα, το Βατικανό επέτρεψε σε εάν εκδοτικό οίκο να δημιουργήσει μια πολυτελή έκδοση σχετικά με τα αρχεία.



Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!