Τόμας Μπρους, 7ος Κόμης του Έλγιν


Ο Τόμας Μπρους, 7ος Κόμης του Έλγιν (Σκοτία 1766-Παρίσι 1841), ήταν Βρετανός ευγενής και διπλωμάτης, που πέρασε στην ιστορία για την αφαίρεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Το 1799 λίγο πριν να αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, όπου και διετέλεσε πρεσβευτής της Βρετανίας μέχρι και το 1803, παντρεύτηκε την Μαίρη Νίσμπετ, αποκτώντας μαζί της τέσσερα παιδιά. Το 1810 ο Έλγιν ξαναπαντρεύτηκε, αυτή τη φορά την κόρη ενός Βρετανού διπλωμάτη και απέκτησε μαζί οκτώ παιδιά.

Εκμεταλλευόμενος την Οθωμανική ηγεμονία στην ελληνική επικράτεια, κατάφερε και απέκτησε ένα αμφισβητούμενο φιρμάνι από τον Οθωμανό Σουλτάνο για την αποκαθήλωση των Μαρμάρων από τον Παρθενώνα με σκοπό την μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια. Στη συνέχεια προχώρησε στην αφαίρεση και φυγάδευσή τους στο Λονδίνο.

Τα μάρμαρα αυτά προέρχονταν από τον Παρθενώνα, το ναό της Απτέρου Νίκης, την Ελευσίνα, την Αίγινα, τη Νεμέα, τις Μυκήνες, την Τίρυνθα κ.ά. περιοχές. Η πράξη αυτή του Έλγιν στιγματίστηκε από ανθρώπους του πνεύματος σ` όλο τον κόσμο, με πρωτοστάτη τον Λόρδο Βύρων, που χαρακτήρισε τον Έλγιν βάνδαλο.

Ο Έλγιν τα πούλησε το 1816 στη βρετανική κυβέρνηση έναντι 35.000 λιρών και σήμερα τα Μάρμαρα ( "Ελγίνεια" για τους Βρετανούς) βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο του Λονδίνου. Όπως αναφέρει η εγκυκλοπαίδεια Britannica, ο Έλγιν δώρισε στην πόλη των Αθηνών ένα ρολόι, το οποίο τοποθετήθηκε σε χώρο της Αγοράς. Το ρολόι αυτό καταστράφηκε στη διάρκεια πυρκαγιάς το 1885.



Enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!