Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ


Φωτογραφίες απότην καθηµερινότητα στην Αλεξανδρούπολη των αρχών του 20ού αιώνα, όταν η περιοχή ήταν τσιφλίκια οθωµανών µπέηδων, «θησαυροί» από την 6η χιλιετία π.Χ. που ήρθαν στο φως, αλλά και τεκµήρια της κοινωνικής και οικονοµικής ζωής της πόλης εκτίθενται πλέον στη µόνιµη συλλογή του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης.

Ο επισκέπτης µπορεί να «ταξιδέψει» στο παρελθόν της πόλης πρώτα µέσω των αρχαιολογικών ευρηµάτων που εκτίθενται µε τη συµβολή συλλεκτών και φορέων, όπως το Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κοµοτηνής, το ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ.

Κοµµάτι της ιστορίας της Αλεξανδρούπολης είναι και το σύµβολό της, ο φάρος ύψους 27µέτρων, που τον «φωτίζει» η νέα έκθεση. Χτίστηκε από τη γαλλική εταιρεία «La Societe Collas et Michel» και τέθηκε σε λειτουργία την 1η Ιουνίου 1880, ενώ ηλεκτροδοτήθηκε το 1973.

Επίσης,στην έκθεση «φωτίζονται» και οιδιαφορετικές εθνοτικές οµάδες της πόλης, η οποία από το 1870 ώς το1920 βρέθηκε στη δίνη των εθνικών ανταγωνισµών στα Βαλκάνια, ενώ καθοριστική υπήρξε και η εννιάµηνη κατοχή της από Ρώσους (1877-78). Ακόµη, από το φθινόπωρο ο επισκέπτης θα µπορεί ακόµη να δει 1.500 υφασµάτινα εκθέµατα από τη Συλλογή της Ελένης Φιλιππίδη, που χρησιµοποιούνταν στην καθηµερινή ζωή των Σαρακατσάνων της Θράκης καιτης Ανατολικής Ρωµυλίας: τµήµατα ενδυµασιών, στρωσίδια του καλυβιού και αργότερα του σπιτιού, καλύµµατα και εξαρτήµατα των ζώων,δισάκια, τορβάδες, σακιά...



Παράλληλα, στο ισόγειο θα εγκαινιαστεί η έκθεση τεκµηρίων «Αδριανούπολη: Τόπος και Πρόσωπα» που οργανώνουν τοΠολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης και ο Σύλλογος Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονοµιάς Εβρου, µε υλικό από συλλογές.

Την επιστηµονική παρουσίαση έχει αναλάβει η κοινωνική ανθρωπολόγος, επίτιµη διευθύντρια του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας - Θράκης, Νέλλη Μελίδου-Κεφαλά.



ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, Δ.Κ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!