Το νησί Πειραιάς


Τον πρώτο αιώνα μ.Χ., ο γεωγράφος και ιστορικός Στράβων αναφέρει ότι νότια της Αθήνας η χερσόνησος που ονομάζονταν Πειραιάς κάποια στιγμή στο παρελθόν ήταν νησί.
Σήμερα πιστεύεται ότι αυτή η αναφορά του Στράβωνα προέρχεται από την προφορική παράδοση της εποχής και από τη ονομασία της περιοχής που (ετυμολογικά ΠΕΡΑΝ= πέρα από ή στην άλλη πλευρά)
Μια ομάδα από Γάλλους και Έλληνες γεωλόγους και αρχαιολόγους αποφάσισαν να ερευνήσουν την πληροφορία ότι ο Πειραιάς ήταν καποια στιγμή στο παρελθόν νησί.
Η ομάδα με την επιστημονική τεκμηρίωση επιβεβαίωσε τον Στράβωνα. Έτσι κατέληξε ότι ο Πειραιάς πριν 8.000 χρόνια περίπου, ήταν μια χερσόνησο που έμοιαζε όπως είναι σήμερα. Περίπου 6.000 χρόνια πριν, προς το τέλος των παγετώνων με τη συνεχιζόμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας ο Πειραιάς αποκόπηκε από την ημειρωτική χώρα και έγινε νησί. Μόλις πριν από 4.000 χρόνια, προσχώσεις από τον ποταμό Κορυδαλλό και τον Κηφισό ξεκίνησαν να μετατρέπουν τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του νησιού και της «αττικής ακτής» σε μια αβαθή υδάτινη λωρίδα με αμμώδη βυθό. Μέχρι και την εποχή της αθηναϊκής ηγεμονίας, το νερό είχε δώσει τη θέση του σε μια θαμνώδη έκταση με χαρακτηριστικά βάλτου ενώ ο Πειραιάς είχε πάψει να αποτελεί νησί για 2.000 χρόνια. Αργότερα το αθηναϊκό κράτος –πόλη θα οχυρώσει με τοίχος την περιοχή αυτή.


Τελικά ο Στράβων είχε δίκιο και οι επιστήμονες καταλήγουν σε δύο υποθέσεις για το πώς το γνώριζε ο γεωγράφος ότι ο Πειραιάς ήταν νησί: είτε από την αθηναϊκή παράδοση, είτε ήταν τόσο καλός γεωγράφος ώστε με την εξέτασης της τοπογραφίας της περιοχής, ελώδης περιοχή , αλλά και με την βοήθεια της ονομασίας είχε καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.

Πηγή:Geology

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!