Εϊμι Γουάινχαουζ :22-6-2011, η πρώτη συναυλία της στη χώρα μας

Της Σαντυς Τσαντακη
ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ



Λέγεται ότι κανείς δεν αναλαμβάνει να την ασφαλίσει. Τρελός είναι; Μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο, ξέραμε ότι η Εϊμι Γουάινχαουζ θα βρίσκεται στις 22 του μηνός στην Αθήνα, για μια πρώτη συναυλία στη χώρα μας, στην Πλατεία Νερού του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου στο πλαίσιο του Eject Festival. Αλλά μέχρι να τη δούμε πάνω στη σκηνή και να μας χαιρετήσει, δεν θα είμαστε σίγουροι.

Θέλουμε όμως τόσο πολύ να τη δούμε και να την ακούσουμε ζωντανά. Εχουμε διαβάσει τόσα και τόσα γι’ αυτό το «κορίτσι» που δεν λέει να βάλει μυαλό, αν και διαθέσει τόσο ταλέντο. Μπαινοβγαίνει στα κέντρα αποτοξίνωσης, «χτίζει» τα κατάμαυρα μαλλιά της, χτυπά ακόμη έναν θαυμαστή της στο πρόσωπο, φωτογραφίζεται ταλαιπωρημένη, εξαρτημένη, θύμα και θύτης.

Τα άλμπουμ της σκίζουν, τα πέντε Grammy τα έχει ήδη καταχωνιάσει, στην Αγγλία έχουν βαρεθεί να γράφουν αφιερώματα με θέμα «ποιος μπορεί να σώσει την Εϊμι Γουάινχαουζ;» αλλά και «γιατί δεν την αφήνετε απλώς να πεθάνει;» για όσους τη συγκρίνουν με τον Κερτ Κομπέιν και τον Τζίμι Χέντριξ.

Είναι σταρ της ποπ, αποθεώνεται όπως κι αν είναι, ημίγυμνη, ξυπόλυτη, με τατουάζ, λέει ότι είναι μουσικός, αρνείται να υποδυθεί το μοντέλο, αλλάζει διαρκώς διάθεση, δεν είναι εύκολη με τους δημοσιογράφους, ούτε με τους φωτογράφους. Λέει ότι εμπνέεται για το στυλ της από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, συχνά δυσκολεύεται στις συνεντεύξεις ακόμη και να ολοκληρώσει μια φράση...

Δεν έχει φιλοδοξίες. Οταν τη ρώτησαν πρόσφατα αν έχει όνειρα που δεν έχει εκπληρώσει ακόμη, η Εϊμι Γουάινχαουζ απάντησε: «Αν πέθαινα αύριο, θα ήμουν ένα χαρούμενο κορίτσι». Για την ώρα, λέει ότι ο μοναδικός άνθρωπος που εμπιστεύεται στον κόσμο είναι η καλύτερή της φίλη, ένα 13χρονο κορίτσι που λέγεται Ντιόν Μπρόμφιλντ.

Οπως και να ’χει, τα τραγούδια της αφηγούνται στην ιστορία της. Μετά το «Back to black» έχει τέσσερα χρόνια να βγάλει καινούργιο άλμπουμ, αλλά το παιδεύει. Ή μάλλον την παιδεύουν από τη δισκογραφική της. Οταν πρωτοεμφανίστηκε το 2003, με το «Frank», η Εϊμι Γουάινχαουζ ήταν μια άλλη, γλυκιά, άμεση, ειλικρινής, η «διάδοχος» της Ελα Φιτζέραλντ, μπορεί και της Μπίλι Χολιντέι.

Ποια Εϊμι ελπίζουμε να δούμε στη σκηνή στις 22 Ιουνίου; Την 28χρονη σταρ που τραγουδά με πάθος «Rehab» και «You know I’m no good». Τι ξέρουμε για τα παιδικά της χρόνια; Οτι ο πατέρας της ήταν ταξιτζής και η μητέρα της φαρμακοποιός. Στα 10 της είχε ιδρύσει γκρουπ της ραπ, στα 13 απέκτησε την πρώτη της κιθάρα και στα 14 άρχισε να γράφει μουσική.

Μαθαίνουμε πάντως πως για το τρίτο της άλμπουμ έμαθε να παίζει ντραμς. Αν θα τη δούμε να παίζει ντραμς και λάιβ; Κανείς δεν ξέρει. Αϊλάινερ πάντως θα φοράει. Μίνι φούστα και ψηλά τακούνια επίσης. Αν θα βρίζει το κοινό, όπως έκανε το 2007 στο Μπέρμιγχαμ; Κανείς δεν ξέρει. Αν θα κλαίει; Αν θα ξεχάσει τα λόγια της; Ας έρθει και ας «επιστρέψουμε στο μαύρο».



kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!