Ο Γουίλιαμ Γουάλας είχε τη φιλοφοξία να γίνει βασιλιάς


Ο Γουίλιαμ Γουάλας, ο Σκωτσέζος επαναστάτης γνωστός σε εμάς από την ταινία Braveheart, ήθελε να γίνει βασιλιάς της Σκωτίας. Αυτό υποστηρίζει μια ομάδα ιστορικών από την Αγγλία και τη Σκωτία, βασισμένοι στο αρχαιότερο κατάλοιπο της μαρτυρικής εκτέλεσης του ήρωα, ένα γραπτό ντοκουμέντο του βασιλιά Εδουάρδου Α΄ του 1304-1305.

Το κείμενο, που αποκαλύφθηκε από τον δρα John Reuben Davies στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος τις κοινωνίες των συνόρων και τη Σκωτσέζικη Ανεξαρτησία, καταγράφει τις δαπάνες που χρειάστηκαν για την εκτέλεση του Γουάλας καθώς και για τη μεταφορά του διαμελισμένου σώματός του στη Σκωτία. Το έγγραφο περιλαμβάνει πλήρη περιγραφή των «εγκλημάτων» του, τον τρόπο του θανάτου του και το τι απέγινε το σώμα του. Ανάμεσα σε αυτά αναφέρεται ως «λήσταρχος, προδότης του κράτους, παράνομος, εχθρός και επαναστάτης εναντίον του βασιλιά που, σε αντίθεση με τον βασιλιά, σε όλη τη Σκωτία είχε ψευδώς ζητήσει να αυτοαποκαλείται βασιλιάς της Σκωτίας» (…a robber, a public traitor, an outlaw, an enemy and rebel of the king, who in contempt of the king, throughout Scotland had falsely sought to call himself king of Scotland.”).

Το έγγραφο, καθώς και τα όσα περιλαμβάνει θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά για την έρευνα, λόγω και της απήχησης του Γουάλας ως εθνικού ήρωα ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, ποτέ δεν διεκδίκησε το στέμμα. Στην έρευνα πάντως παίρνουν μέρος και ερευνητές πανεπιστημίων της Σκωτίας όπως της Γλασκώβης και του Εδιμβούργου.

Πηγή: Past Horizons

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!