«Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» στον καμβά


Eργα που δημιούργησε τον τελευταίο χρόνο θα παρουσιάσει στο Σπίτι της Κύπρου o Γιάννης Ψυχοπαίδης.


«Ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Ενα παραχωρημένο σύνθημα; Οχι, απαντά ο γνωστός ζωγράφος και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο οποίος δανείζεται το ιστορικό σύνθημα, που σημάδεψε επί δεκαετίες τη σύγχρονη Ελλάδα, για τον τίτλο της νέας έκθεσής του με έργα που δημιούργησε τον τελευταίο χρόνο και που θα παρουσιάσει στο Σπίτι της Κύπρου (Ηρακλείτου 10), από αύριο μέχρι τις 25 Ιουνίου.

Εργα εμπνευσμένα από πρόσωπα, καταστάσεις και στιγμές «του ιστορικού παρελθόντος και του ζωντανού παρόντος», όπως λέει ο ίδιος.

Το εμβληματικό τρίπτυχο, «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», γίνεται από τον χρωστήρα του Ψυχοπαίδη μια εικαστική αναφορά στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, αλλά και στην Ιστορία γενικότερα. Αντίσταση, Κατοχή, εμφύλιος, χρόνια των αμφισβητήσεων και των ανατροπών, αλλά και των χαμένων ελπίδων, βρίσκονται μέσα στη δεξαμενή της σύγχρονης Ιστο ρίας και της θεματογραφίας του ζωγράφου. Αντάρτες στα βουνά, εξόριστοι, διαδηλωτές με το «1 1 4», φοιτητές στους δρόμους, μπαίνουν σαν κολάζ στον καμβά μαζί με ένα κομμάτι ψωμί ή ένα αρχαιοελληνικό γλυπτό. Το ψωμί, η παιδεία και η διεκδίκηση της ελευθερίας συναντώνται «με τη μορφή της νεκρής φύσης».

Υπάρχει και «μια αναφορά στις πραγματικές ή φανταστικές συλλογικότητες που χαρακτήρισαν και σημάδεψαν εκείνα τα χρόνια και παραμένει ιδίως σήμερα το μεγάλο πρόταγμα και ζητούμενο», σύμφωνα με τον Ψυχοπαίδη, από τους καλλιτέχνες που πάντα βρίσκεται μέσα στην εποχή του και δηλώνει την παρουσία του με τα δικά του έργα αλλά και τον δημόσιο λόγο του: «Σήμερα που μετράμε τις απώλειές μας, η τέχνη θα αναζητήσει τις αλήθειές της με το βλέμμα στην Ιστορία και τα διδάγματά της. Το προσκλητήριο των απόντων είναι μαζί και ένα προσκλητήριο των παρόντων και ενεργών πολιτών και δημιουργών».

ΕΘΝΟΣ ON LINE,Δ. Ρουμπούλα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!