Εκτροφείο κροκοδείλων στην αρχαία Αίγυπτο




Τα κατάλοιπα του ναού και του εκτροφείου κροκοδείλων στην περιοχή Φαγιούμ της Αιγύπτου

Θρησκευτική επιχείρηση μεγάλης εμβέλειας με επωαζόμενους κροκόδειλους είχαν δημιουργήσει οι ιερείς στην αρχαία Αίγυπτο και τώρα το αρχαιολογικό εύρημα στοχεύει να γίνει ένας νέος προορισμός των επισκεπτών. Πρόκειται για ένα αρχαίο ιερό στην πραγματικότητα, που ήρθε στο φως στην θέση Μεντίνετ Μάαντι της περιοχής του Φαγιούμ από ιταλική αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής την αρχαιολόγο Εντα Μπρεσιάνι, η οποία αποκάλυψε ένα εκτροφείο κροκοδείλων, που είχε και δικό του εκκολαπτήριο! Ολοι όμως οι κροκόδειλοι που εκτρέφονταν εκεί είχαν έναν προορισμό: τη θανάτωση και την ταρίχευσή τους προκειμένου να πωληθούν στην συνέχεια στους προσκυνητές που έφθαναν στο ιερό.

Δεκάδες αυγών κροκοδείλων σε διάφορα στάδια ωρίμανσης, τα οποία βρέθηκαν σε μια τρύπα καλυμμένη με στρώμα άμμου ήταν το πρώτο αδιάσειστο πειστήριο της ύπαρξης του εκτροφείου, πόσο μάλλον που δίπλα ακριβώς αποκαλύφθηκε και μία τέλεια διατηρημένη δεξαμενή. Αμέσως μετά από την εκκόλαψή τους δηλαδή, οι ιεροί κροκόδειλοι έμπαιναν στο νερό της δεξαμενής. Αλλα 60 αυγά κροκοδείλων και μία ακόμη δεξαμενή βρέθηκαν εξάλλου σε μικρή απόσταση επιβεβαιώνοντας το εύρος της ιερής επιχείρησης.

Στο Μεντίνετ Μάαντι λατρεύονταν ο κροκοδειλόμορφος θεός Σόμπεκ αλλά και η Ρενενουτέτ, η θεά με κεφάλι κόμπρας στην περιοχή αυτή μάλιστα βρίσκεται ο μοναδικός σωζόμενος ναός του Μέσου Βασιλείου της Αιγύπτου, που δημιουργήθηκε επί Φαραώ Αμενεμχάτ Γ΄ (1859-1813 π. Χ.) και Αμενεμχάτ Δ΄ (1814-1805 π. Χ.). Ο ναός προσεγγίζεται από μία πλακόστρωτη πομπική οδό, σε όλο το μήκος της οποίας ήταν τοποθετημένα αγάλματα σφιγγών και λεόντων, μερικά από τα οποία έχουν διασωθεί στη θέση τους.

Η περιοχή ήταν γεμάτη από προσκυνητές στην αρχαιότητα, στα χρόνια μάλιστα που ακολούθησαν, ειδικά κατά την ελληνορωμαϊκή φάση, το ιερό έγινε ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Αιγύπτου. Αλλά και αργότερα, από τον 5ο ως τον 7ο μ. Χ. αιώνα ιδρύθηκαν στο σημείο αυτό δέκα κοπτικές εκκλησίες. Στη σύγχρονη εποχή όμως το Μεντίνετ Μάαντι ήταν σχεδόν ξεχασμένο καθώς τα μνημεία του άλλοτε εμφανίζονταν και άλλοτε εξαφανίζονταν κάτω από την άμμο της ερήμου. Πρόβλημα που φαίνεται ότι τώρα θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, χάρις στα 3,5 εκατ. ευρώ, που παρέχει το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών για την ανάδειξη της ανασκαφής και μαζί την χαρτογράφηση της περιοχής, ενός κτιρίου για τους επισκέπτες αλλά και ενός οικολογικού ξενοδοχείου.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!