Πωλήθηκαν ανέκδοτα χειρόγραφα του Ροβεσπιέρου


Ο Ροβεσπιέρος
Ανέκδοτα χειρόγραφα του Ροβεσπιέρου πωλήθηκαν για περισσότερα από 900.000 ευρώ στο γαλλικό κράτος και θα παραμείνουν στην εθνική πολιτιστική κληρονομιά.

Το γαλλικό κράτος άσκησε σήμερα το δικαίωμα προτίμησης του δημοσίου στον πλειστηριασμό του οίκου Sotheby΄s στο Παρίσι ανέκδοτων χειρογράφων του Ροβεσπιέρου, που πωλήθηκαν για περισσότερα από 900.000 ευρώ και θα πρέπει επομένως να παραμείνουν στην εθνική πολιτιστική κληρονομιά, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα χειρόγραφα εργασίας του Ροβεσπιέρου, που γράφτηκαν από τον ηγέτη των Ιακωβίνων στην πιο σκληρή περίοδο της Τρομοκρατίας (1792-1794) και παρέμεναν άγνωστα μέχρι σήμερα, είχαν εκτιμηθεί από 200.000 με 300.000 ευρώ. Θα αποκτηθούν τώρα στο συνολικό ποσό των 979. 400 ευρώ από το γαλλικό κράτος για λογαριασμό των Εθνικών Αρχείων.

Η αγορά, που ζητήθηκε από πολλούς ιστορικούς και πολλά πολιτικά κόμματα της αριστεράς κυρίως, θα καταστεί δυνατή χάρη σε εθνικούς τίτλους προεγγραφής που κυκλοφόρησε η εταιρεία μελετών για τον Ροβεσπιέρο η οποία έχει συγκεντρώσει «σχεδόν 100.000 ευρώ», σύμφωνα με τον γενικό της γραμματέα Σερζ Αμπερντάμ.

Όλα αυτά τα γραπτά του Μαξιμιλιανού Ροβεσπιέρου, που γεννήθηκε το 1758 στο Αράς (βόρεια) και καρατομήθηκε με γκιλοτίνα στο Παρίσι τον Ιούλιο του 1794, διατηρήθηκαν για περισσότερο από δύο αιώνες, από τους απογόνους του φίλου του Με Μπας.

Πρόκειται για χειρόγραφα μιας πρώτης δέσμης ενός από τους πιο παραγωγικούς στοχαστές της Επανάστασης, από την «Αγόρευση των Ιακωβίνων για τον πόλεμο» της 25ης Ιανουαρίου του 1792, σε εκείνη που θα εκφωνούσε την παραμονή του θανάτου του, την «Ομιλία της 8ης του Θερμιδόρ», στις 26 Ιουλίου του 1794. Όλα μαζί τα χειρόγραφα περιλαμβάνουν τμήματα από πέντε ομιλίες και τέσσερα άρθρα, διάσπαρτες σημειώσεις και μια επιστολή προς έναν άγνωστο αλληλογραφούντα επί της ουσίας της φιλοσοφίας του: τη δύσκολη σχέση μεταξύ της ευτυχίας και της ελευθερίας.

Πηγή: Καθημερινή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!