Οι Κούροι επιστρέφουν στην Κόρινθο


Έναν χρόνο μετά την κατάσχεσή τους σε χέρια αρχαιοκαπήλων, οι Κούροι από την Κορινθία θα επιστρέψουν στα πατρογονικά τους εδάφη.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξετάζει αύριο το θέμα «Έγκριση ή μη μεταφοράς των δύο Κούρων από τη θέση «Κλένια» Κορινθίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου για συντήρηση και έκθεση». Και ναι μεν έχει δικαίωμα να μην κάνει δεκτή την εισήγηση των αρμόδιων διευθύνσεων, όμως, όπως όλα δείχνουν, βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι η επιστροφή των γλυπτών.
Τα αγάλματα, που εκτιμήθηκε ότι έχουν εμπορική αξία 5,3 εκατ. ευρώ έκαστο, βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η αρμόδια Εφορεία Προϊστορικών-Κλασικών Αρχαιοτήτων Κορίνθου βρήκε, σε ανασκαφή που ακολούθησε, τις κνήμες τους και θραύσματα από την κόμμωσή τους. Αυτά φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου. Η μελέτη συντήρησης των κνημών έχει εγκριθεί ομόφωνα.
Ο έφορος Αρχαιοτήτων Κορινθίας Κωνσταντίνος Κίσσας, που διεξάγει και τις ανασκαφές στην «Κλένια», έχει διαβεβαιώσει πως το πρότυπο εργαστήριο της εφορείας και το προσωπικό προσφέρονται και τα αγάλματα πρέπει να συντηρηθούν και να εκτεθούν στην Κόρινθο.


Πηγή: Έθνος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!