H μοντερνικότητα στη Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων


Συνεχίζεται στα δύο κτήρια της Νέας Πινακοθήκης του δήμου Αθηναίων στο νεοκλασικό παλιό Μεταξουργείο με παρουσίαση της συλλογής έργων του Έλληνα επιχειρηματία κ. Γιώργου Οικονόμου με το δεύτερο τμήμα της έκθεσης που θα διαρκέσει από τις 5 Μαΐου έως τις 3 Ιουλίου 2011 αναφέρεται στον Σουρεαλισμό, τη Σχολή του Παρισιού, στα Πορτρέτο-Γυμνό-Νεκρή Φύση, στην τέχνη στην πρώτη Μεταπολεμική Δεκαετία, στην τέχνη στη Δεκαετία του '60, στο κίνημα των Νεοάγριων αλλά και στα χαρακτικά της συλλογής.
Όπως είχε πει το Βήμα η επιμελήτρια της συλλογής, διευθύντρια της Πινακοθήκης και των Μουσείων του δήμου Αθηναίων, κυρία Κυριαζή
«Πρόκειται, όντως, για μια παρέλαση ονομάτων της μοντερνικότητας». «Η πρόθεσή μας, όμως, δεν ήταν απλά να προβάλλουμε τη συλλογή αλλά να πραγματοποιήσουμε μια έκθεση που να μπορεί να "διαβάζεται" και από τον μυημένο μελετητή αλλά και από τον αμύητο φιλότεχνο ο οποίος να μπορεί να παρακολουθεί την κοσμογονική ανέλιξη της μοντερνικότητας. Η έκθεση, ως εκ τούτου, αποκτά παράλληλα εποπτικό και διδακτικό ρόλο».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Κυριαζή, το σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι ο συλλέκτης αποφάσισε για πρώτη φορά να διαθέσει το σύνολο της συλλογής του. Μέχρι σήμερα μπορεί να είχε δανείσει μεμονωμένα έργα αλλά όχι να διαθέσει σύνολο έργων της συλλογής του που αποτελείται από 420 δημιουργίες. Η πρώτη ενότητα περιλάμβανε 245 αποκτήματα του συλλέκτη ενώ η δεύτερη 175.

Η έκθεση της συλλογής Γιώργου Οικονόμου πλαισιώνεται από έκδοση αντίστοιχου λευκώματος 536 σελίδων με εικονογράφηση των επιλεγμένων έργων και θεωρητικά κείμενα. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης έχει αναλάβει η κυρία Σαλώμη Παπαδοπούλου, ενώ επιμελήτρια της συλλογής Οικονόμου είναι η κυρία Ειρήνη Δημητρακοπούλου.



Κτίριο Μεταξουργείο: Λεωνίδου και Μυλλέρου (Μεταξουργείο)

Στάση metro:Μεταξουργείο

Πληροφορίες: 210-3231841 και 5202420/1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!