Σε τρισδιάστατες προβολές η Ακρόπολη

ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ


Της Μαίρης Αδαµοπούλου

Τρισδιάστατες προβολές, διαδραστικές ταινίες και αρχαιολογικές οµιλίες δηµιούργησαν ένα ελκυστικό κοκτέιλ µε άρωµα Ιταλίας
Αλλόκοτο το σκηνικό επί της Πατησίων, απέναντι από το Μουσείο. Εγχρωµες εύσωµες κυρίες κυνηγούν πιτσιρίκια. Τύποι µε βλέµµα θολό παραπατούν. Φοιτητές µε τετράδια στο χέρι προσπερνούν βιαστικά.Και πού και πού κυρίες µε τα γεράκια και καλοντυµένοι κύριοι εξαφανίζονται πίσω από µια µεγάλη τοξωτή πόρτα στον αριθµό 44. Στον αέρα σχεδόν µόνον ιταλικές λέξεις. Λες και περνώντας την πόρτα περνάς και σε άλλη χώρα. ∆ιόλου παράλογο αν σκεφτούµε πως είναι η έδρα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Οσο προχωρώ ο συνωστισµός µεγαλώνει. Στην αίθουσα εκδηλώσεων λίγο µετά τις 19.00 επικρατεί το αδιαχώρητο. Ελληνικά και ιταλικά δηµιουργούν έναν µίνι πύργο της Βαβέλ, την ώρα που όλοι αναζητούν µια καρέκλα. Οπου όλοι είναι: φοιτητές, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και τοπογράφοι, φίλοι των ντοκιµαντέρ, «επαγγελµατίες» ακροατές αρχαιολογικών διαλέξεων. Αρκετοί για να γεµίσουν ασφυκτικά την αίθουσα και να αφήσουν κάποιους απέξω.

Τι τους έφερε όλους αυτούς – πάνω από100 άνθρωποι – ∆ευτέρα βράδυστο κτίριο της Πατησίων; «Είµαι περίεργοςνα δω την πρώτη προβολήτου τρισδιάστατου ντοκιµαντέρ για την Ακρόπολη»,λέει ο 23χρονος Γιώργος. «Με κέντρισε ο τίτλος “Η ιστορία µέσω εικόνων: Ελλάδα καιΙταλία”»,απαντά ο48χρονος Νίκος που έχει σπουδάσει στην Ιταλία. «Σπουδάζω animation και µαθαίνω ιταλικά. Ηταν ευκαιρία λοιπόν να έρθω να δω το διαδραστικό ντοκιµαντέρ για τους ναούς της Κάτω Ιταλίας», εξηγεί η Μάνια.

Τα πρώτα καλωσορίσµατα από τη µορφωτική ακόλουθο Μελίτα Παλεστίνι και τα φώτα σβήνουν. Επί της οθόνης το Ερέχθειο, τα Προπύλαια, ο Παρθενώνας, χωρίς τις πληγές του χρόνου και των κανονιών του Μοροζίνι. Μνηµεία γεµάτα χρώµατα και πού και πού άνθρωποι µε χλαµύδες για να φαίνεται ηκλίµακα των κτιρίων. Τρισδιάστατη η ταινία, χωρίς να χρειάζονται γυαλιά, που διαρκεί όµως δύο λεπτά. Μόνο;

«Είναι µια πρώτη δοκιµή», εξηγούν οι δηµιουργοί της Αλεσάντρο Φουρλάν και Στέφανο Μορέτι. «Ασχολούµαστε κυρίως µε τη Ρώµη, αλλά όταν αντικρύσαµε τον Παρθενώνα δεν µπορέσαµε να αντισταθούµεµπροστά στην ισορροπίακαι την τελειότητά του. Σκοπός µας είναι να µην περιοριστούµε µόνο στον Ιερό Βράχο, αλλά να αποδώσουµε ολόκληρη την κλασική Αθήνα σε τρεις διαστάσεις. Θα θέλαµε όταν ολοκληρωθεί το έργο να µην παραµείνει µια ταινία, αλλά να γίνει και εφαρµογή για τα κινητά τηλέφωνα».

Αλλαγή φρουράς στο βήµα. Και ποιος άλλος θα µπορούσε να µιλήσει για την τοπογραφία της αρχαίας Αθήνας από τον καθηγητή και διευθυντή της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Εµανουέλε Γκρέκο; Οοποίος παρουσιάζει τον πρώτο από τους συνολικά οκτώ τόµους που προγραµµατίζονται για την περιοχή ανάµεσα στην Ακρόποληκαι τονΑρειο Πάγο. «Είναι µια περιοχή που έχει µείνει αλώβητη από την αρχαιότητα.

Σκεφτείτε πως στην Πλάκα η οδός Τριπόδων διατηρεί το όνοµά της από την αρχαιότητα. Είναι ένα έργο ενηµερωµένο µε τα τελευταίαευρήµατα – µνηµεία, πηγές, επιγραφές – έως και το2010»,εξηγείεις άπταιστον ιταλική.


Το κοινό αρχίζει να κουράζεται. Κάτι η έλλειψη µετάφρασης, κάτι που η εκδήλωση φτάνει τις δύο ώρες, λιγοστεύουν εκείνοιπου µένουν να δουν και το διαδραστικό ντοκιµαντέρ για τους ναούς του Ακράγαντα. Ενα κλικ είναι αρκετό γιανα φέρεις µπροστά στην οθόνη σου µία από τιςσηµαντικότερες αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας, µε αναλυτικές πληροφορίες και περισκοπική οπτική των µνηµείων της.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!