Οι Άβαροι,πιο ανεκτικοί απέναντι στη λέπρα από ότι άλλοι αρχαίοι λαοί


Κρανίο λεπρού πολεμιστή από το Καμπομπάσο της Ιταλίας.

Πολύ πιο ανεκτικοί απέναντι στη λέπρα από ότι άλλοι αρχαίοι λαοί φαίνεται ότι ήταν οι Άβαροι. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η ταφή ενός άνδρα με εμφανή σημάδια λέπρας , η οποία εντοπίστηκε σε νεκροταφείο στο Καμπομπάσο (Campobasso) της Ιταλίας.

H ταφή εντοπίστηκε από τους αρχαιολόγους Mauro Rubini και Paola Zaio σε χώρο που χρησιμοποιήθηκε από το 500 μέχρι το 700 μ.Χ. από μια νομαδική φυλή - οικισμός δεν έχει εντοπιστεί κοντά στον χώρο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περιοχή ήταν την εποχή του νεκροταφείου υπό τον έλεγχο των Αβάρων, νομάδων μικτής τούρκικης, βουλγάρικης και μογγολικής καταγωγής. Εκτός από τους πολέμους τους με τους Βυζαντινούς και την πολεμική φύση τους, λίγα είναι γνωστά για τον ίδιο τον πολιτισμό των Αβάρων. Το νεκροταφείο όμως αποκαλύπτει κάποια από τα μυστικά τους. Τα άλογα που βρίσκονται στους τάφους θαμμένα όπως οι άνθρωποι μαρτυρούν τη σπουδαιότητά τους ( όπως και σε άλλες νομαδικές φυλές) ενώ σημάδια επεμβάσεων σε κρανία δείχνουν ότι οι Άβαροι είχαν σημειώσει πρόοδο στην περίθαλψη των τραυματισμένων. Από τα τραύματα στα κρανία επίσης αντλούνται πληροφορίες και για τα όπλα της εποχής, καθώς πολλά αποτελούν αποτυπώματα βυζαντινών κεφαλοθραυστών και τσεκουριών.

Αυτό όμως που δεν περίμεναν να εντοπίσουν οι επιστήμονες ήταν η ταφή ενός λεπρού ανάμεσα στους άνδρες του νεκροταφείου. Το κρανίο του νεκρού έφερε αλλοιώσεις που ερμηνεύονται ως συμπτώματα της νόσου του Χάνσεν. Παρά το γεγονός αυτό, φαίνεται ότι πολέμησε όπως και οι ομοεθνείς του, καθώς εκείνο που τον σκότωσε ήταν ένα τραύμα στο κεφάλι. Οι επιστήμονες μάλιστα εξαίρουν το γεγονός ότι ο λεπρός είχε ταφεί στο ίδιο νεκροταφείο με τους υπόλοιπους και έτυχε παρόμοιων τιμών, ερμηνεύοντας το γεγονός ως εξαιρετικό για την αρχαιότητα. Όπως είναι γνωστό από την αρχαία Ελλάδα, τις κοινωνίες της Βίβλου και αλλού, οι λεπροί θεωρούνταν μιάσματα και απομονώνονταν από την κοινωνία μέχρι και τα νεότερα χρόνια (χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κοινότητας λεπρών της Σπιναλόγκας στην Κρήτη). Παρά το γεγονός αυτό, φαίνεται ότι οι Άβαροι τηρούσαν μια πολύ ανεκτική στάση, καθώς εδώ οι λεπροί μπορούσαν ακόμη και να πολεμούν.

Μετά την αναπάντεχη αποκάλυψη, οι ερευνητές σκοπεύουν να ξεκινήσουν αναλύσεις για να προσδιορίσουν τους τρόπους εξάπλωσης της ασθένειας αλλά και τον βαθμό επικινδυνότητάς της την περίοδο εκείνη.

Πηγή: Live Science

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!