«Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο» με 500 εκθέματα


Πάτρωνες των τεχνών, εξαίρετοι τεχνίτες του χρυσού και του αργύρου αλλά και επινοητές τεχνικών για την κατασκευή κτιρίων μεγάλων διαστάσεων. Αυτές τις νέες εκτιμήσεις για το βασίλειο των Μακεδόνων παρουσιάζει η έκθεση «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο: Θησαυροί από τη βασιλική πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ένα ελληνιστικό βασίλειο την εποχή της Δημοκρατίας», στο Μουσείο Ασμόλιαν της Οξφόρδης. Πρόκειται για μια μεγάλη αρχαιολογική έκθεση, που φέρνει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος 480 ευρήματα (από τα 500 εκθέματα), που προέρχονται από τις ανασκαφές της 17ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στους βασιλικούς τάφους και το παλάτι των Αιγών, την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας. «Η πλειονότητα των εκθεμάτων προέρχεται από τους τάφους των βασιλισσών και υπογραμμίζουν πόσο ισχυρές ήταν αυτές οι γυναίκες ως πρωθιέρειες αλλά και ως φύλακες του βασιλικού αίματος», είπε η προϊσταμένη της 17ης Εφορείας, Αγγελική Κοτταρίδη.
«Το κλειδί στην ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στη Μακεδονία. Και φυσικά όχι στο Χόλιγουντ», είπε ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ, επικεφαλής των μελετών για τον Μέγα Αλέξανδρο στο Πανεπιστή?ιο της Οξφόρδης.
Μέχρι σήμερα νομίζαμε ότι το βασίλειο της Μακεδονίας ήταν κατεξοχήν κόσμος πολεμιστών. Ωστόσο, αυτά τα νέα ευρήματα από τις ανασκαφές του 2008 αφηγούνται πως η ζωή στο παλάτι του Φιλίππου Β' ήταν εμπλουτισμένη με εκδηλώσεις τεχνών. Το τρίτο μέρος της έκθεσης «Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο», με τα κεραμικά αγγεία και τα αργυρά σκεύη από το παλάτι του Φιλίππου Β', φωτίζει την εξέλιξη του συμποσίου ως κοινωνικού και πολιτικού φαινομένου, ενώ η σειρά των κεφαλών από τερακότα -κατά τον Ρόμπιν Λέιν Φοξ- πιθανόν να απεικονίζει δαιμονικές μορφές.


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!