Χανιά1500 π.Χ.: ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΙ ΟΡΑΤΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΑΙΩΝ

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
Τους τάφους των πρώτων Μυκηναίων που κατέκτησαν την Κρήτη τον 15ο αιώνα π.Χ. έχει βρει στην περιοχή Δικαστηρίων στα Χανιά η γεν. διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.


Ευρήματα από το νεκροταφείο πολεμιστών στην αρχαία Κυδωνία
«Το εύρημα είναι μοναδικό στην Κρήτη και οι 60 τάφοι που έχουν ανασκαφεί αποτελούν ένα σημαντικό μνημειακό σύνολο για την ιστορία και την αρχαιολογική έρευνα του νησιού», υποστήριξε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Εισηγήθηκε την αναγκαστική απαλλοτρίωση των δύο οικοπέδων (3.100 τ.μ.) που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης (οδός Ηγουμένου Γαβριήλ 73-77) με σκοπό την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και την ενοποίησή του με το γειτονικό αλσύλλιο πίσω από το δικαστικό μέγαρο.

Οι ταφές είναι πυκνές και δείχνουν πως πρόκειται για ένα από τα μεγάλα νεκροταφεία της μινωικής πόλης της αρχαίας Κυδωνίας, η οποία εκτεινόταν κυρίως στο λόφο Καστέλι πάνω από το Ενετικό Λιμάνι των σημερινών Χανίων. Εκεί, έχουν βρεθεί απομεινάρια του οικισμού με πλήθος ευρημάτων και πινακίδες της Γραμμικής Α' και Β' γραφής. Τα νεκροταφεία της αρχαίας Κυδωνίας ήταν στην περιοχή Δικαστηρίων, του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, του Αγίου Λουκά, των Παχιανών, έξω από τα όρια της πόλης.

«Οι προϊστορικοί τάφοι φαίνεται ότι ανήκουν στους πρώτους Μυκηναίους που πήγαν στην Κρήτη. Είναι παλαιότεροι και από τους τάφους που βρήκε ο Εβανς στην Κνωσό (14ου-13ου αι. π.Χ.). Κι επειδή οι τάφοι της Κνωσού δεν είναι πια ορατοί, θα είναι οι μόνοι που θα μπορεί να δει κάποιος. Και από την πλαϊνή ανασκαφή του Νικολάου Πλάτωνα με τους 30 τάφους δεν έχει μείνει τίποτα ορατό», πρόσθεσε η αρχαιολόγος.

Οι πιο πολλοί νεκροί ήταν πολεμιστές. Εφεραν όπλα. Εχουν βρεθεί έξι ξίφη με χρυσά καρφιά, πολλά μυκηναϊκά αγγεία, αλάβαστρα, δίχτυα, αγκίστρια, εργαλεία επεξεργασίας δέρματος, που δείχνουν και διάφορα επαγγέλματα. Στον παλιότερο τάφο, τον επονομαζόμενο «Τάφο του Γενάρχη», βρέθηκε η σφραγίδα του «Δεσπότη Θηρών» (1420-1400 π.Χ.). Δεσπόζει η μορφή ενός νέου άνδρα όρθιου με την πόλη στα πόδια του, που απεικονίζεται σε παραθαλάσσιο λόφο. Η παράσταση θεωρείται μοναδική στη μινωική τέχνη.

Ολα τα ευρήματα ήρθαν στο φως πριν από 5-6 χρόνια (2004-2005). Η ανασκαφή χρηματοδοτήθηκε από τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων οι οποίοι δεν ελπίζουν πλέον ότι θα οικοδομήσουν. Γι' αυτό ζητούσαν την αναγκαστική απαλλοτρίωσή τους. Μόνο που το τίμημα ήταν μεγάλο (2,8 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τη ΔΟΥ της περιοχής) και ως εκ τούτου κάποια μέλη του Συμβουλίου πρότειναν να ζητηθεί και η συμβολή του δήμου για την εξαγορά του οικοπέδου ή την ανταλλαγή του με άλλη δημοτική έκταση. Ειπώθηκε επίσης να εξεταστεί η συνύπαρξη των αρχαίων με το νέο κτήριο στο πρότυπο του Μουσείου της Ακρόπολης. Η θεμελίωση, όμως, ενός πολυώροφου κτηρίου θα κατέστρεφε σε μεγάλο βαθμό τα ευρήματα κι έτσι με βαριά καρδιά, λόγω οικονομικής κρίσης, αποφάσισαν την απαλλοτρίωση των ακινήτων και την ανάδειξη των αρχαίων σε οργανωμένο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. *

Enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!