Ρώμη: Έκθεση με νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις για την προσωπικότητα του Νέρωνα




Ο Νέρων θεωρούσε τον εαυτό του και κορυφαίο καλλιτέχνη.

Στον Νέρωνα, που το όνομά του γράφτηκε με μελανά γράμματα στην ιστορία είναι αφιερωμένη η έκθεση που θα παρουσιαστεί από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου στη Ρώμη.
Ο Νέρωνας ήταν ο πέμπτος και τελευταίος αυτοκράτορας της Ιουλιο-Κλαυδιανής δυναστείας, ανέβηκε στο θρόνο το 54 μ. Χ και εξαναγκάστηκε σε αυτοκτονία το 68 όταν η Σύγκλητος τον κήρυξε δημόσιο κίνδυνο. Σήμερα πάντως πολλές από τις κατηγορίες που του αποδίδονται, θεωρούνται από ορισμένους ιστορικούς υπερβολικές.

Η πυρκαγιά του 64 μ.Χ. που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Ρώμης και η ανακατασκευή της, την οποία ανέλαβε ο Νέρων επίσης, κατά την περίοδο 64 -68 μ.Χ. είναι οι δύο πτυχές της ιστορίας που στοχεύει να αναδείξει αλλά και να διερευνήσει η έκθεση. Για το σκοπό αυτό οι επιστήμονες επιδιώκουν νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις στα οικοδομικά σχέδια του Νέρωνα ενώ φυσικά σημείο αιχμής είναι η ίδια η προσωπικότητα του αιμοσταγούς αυτοκράτορα, οι οικογενειακές του σχέσεις και η αυτοκρατορική προπαγάνδα.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις διαφορετικούς αρχαιολογικούς χώρους: Στο Κολοσσαίο (Αμφιθέατρο Φλάβιου), την «Κούρια Ιουλία» και στην Κρυπτή Στοά του Νέρωνα. Στα εκθέματα δε περιλαμβάνονται και δύο αγάλματα από την Ελλάδα.
Πηγή: Το Βήμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!