Το Βυζάντιο στην Ουάσιγκτον

Ευρήματα από νέες ανασκαφές, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί πουθενά, και άλλα από τις συλλογές μουσείων θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ το 2013


Το Βυζάντιο όπως δεν το έχει κανείς ξαναδεί θα παρουσιάσει η Ελλάδα στην καρδιά της Αμερικής με μια μεγάλη όσο και σπουδαία και πρωτότυπη έκθεση που θα ξεκινήσει στη «Νάσιοναλ Γκάλερι» της Ουάσιγκτον σε δύο χρόνια από τώρα.
Θα ακολουθήσει έκθεση σε ακόμη μία πόλη της Αμερικής, η οποία δεν έχει προς το παρόν οριστικοποιηθεί. Θα είναι ό,τι πιο νέο έχει να παρουσιάσει η χώρα μας στον τομέα των βυζαντινών αρχαιοτήτων και ήδη υπάρχει προεργασία ενός χρόνου. Αυτή είναι η «απάντηση» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της ακαταπόνητης αρχαιολογικής κοινότητας στο κλίμα των δύσκολων ημερών που περνάμε: επίθεση με φυγή προς τα μπροστά!
Τα εκθέματα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση προέρχονται από το σύνολο των αρχαιολογικών υπηρεσιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων εφορειών Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και των τριών μουσείων που διαθέτουν μοναδικές συλλογές για τη βυζαντινή περίοδο: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και Μουσείο Μπενάκη. Πού έγκειται όμως η ξεχωριστή αντιμετώπιση και η ξεχωριστή ματιά; Στο ότι θα παρουσιαστούν ευρήματα από νέες ανασκαφές, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν έχουν μέχρι σήμερα εκτεθεί πουθενά.
Ο στόχος
Η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών Μελετών Αναστασία Τούρτα, η επιστήμονας που βρίσκεται πίσω από το εξαιρετικό στήσιμο εκθέσεων σε δύο μουσεία της Θεσσαλονίκης (Βυζαντινού Πολιτισμού και Λευκού Πύργου), εξηγεί στο «Εθνος» το βασικό σκεπτικό. Οπως λέει, ο στόχος είναι να αναδειχθεί ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός, όπως και η ελληνικότητά του.
Η έκθεση, θα είναι αρθρωμένη πάνω σε έναν χρονολογικό καμβά ο οποίος καλύπτει όλη τη βυζαντινή περίοδο και επιτρέπει την παράλληλη ανάπτυξη ειδικών θεμάτων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως: η υποδοχή και η αφομοίωση της αρχαίας ελληνικής τέχνης, η συμβολή των ελληνικών κειμένων στην ανάπτυξη της παιδείας, η κωδικοποίηση της υστερορωμαϊκής νομοθεσίας, η θέση της γυναίκας στη βυζαντινή κοινωνία κ.ά. Ως προς αυτό το σκέλος, σημασία έχει να αναδείξουμε πόλεις όπως η Αθήνα, η Σπάρτη ή η Θήβα, λέει η κ. Τούρτα. Στη συνείδησή μας είναι ταυτισμένες με την αρχαιότητα. Ωστόσο έχουν και σημαντικό βυζαντινό παρελθόν, το οποίο θέλουμε να αναδείξουμε.
Ταυτοχρόνως, μέσα από την «περιήγηση» του επισκέπτη σε επιλεγμένα κέντρα της βυζαντινής αυτοκρατορίας όπως η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Θήβα, η Αρτα, η Κόρινθος, ο Μιστράς, η Ρόδος και η Κρήτη, μπορεί να επιτευχθεί και τουριστική προβολή τους όπως σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Την εκθεσιακή διαδρομή προσανατολίζουν η ελληνική γλώσσα ως φορέας πολιτισμού και μνήμης και ο διάλογος της αυτοκρατορικής εξουσίας με την Εκκλησία. Θα είναι η μεγαλύτερη που έχει παρουσιαστεί με αποκλειστικά ελληνικά εκθέματα και δεν θα περιλαμβάνει υλικά που την τελευταία εικοσαετία «ανακυκλώνονται» σε εκθέσεις. Η κ. Τούρτα τονίζει πως ανοίγουν οι αποθήκες εφορειών αρχαιοτήτων και μουσείων ανά τη χώρα και βγαίνουν σημαντικά εκθέματα σε πρώτη παρουσίαση.
12ΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Για τη διοργάνωση της έκθεσης έχει συγκροτηθεί άμισθη δωδεκαμελής επιστημονική επιτροπή στην οποία μετέχουν η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η διευθύντρια βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων, οι διευθυντές των τριών μουσείων, η διευθύντρια του ΕΚΕΒΥΜ, καθηγητές πανεπιστημίου, καθώς και άλλα στελέχη του υπουργείου.
ΧΟΡΗΓΙΕΣ Το κόστος θα καλυφθεί στο σύνολό του από χορηγούς, ένας εκ των οποίων είναι και ο ΟΠΑΠ. Οι χορηγίες καλύπτουν αποκλειστικά το κόστος διοργάνωσης της έκθεσης.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ ON LINE

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!